Τα χαμόγελα του Ζαχαρία, ο υπερδραστήριος Γκίκας και οι «άψητες» υπουργικές

Ακόμη αναμένει η αγορά τις αποφάσεις Πλεύρη για το φάρμακο, όταν οι εξελίξεις τρέχουν, με τον CEO της Pfizer να χαμογελά για την απαλλαγή 7 εκατ. ευρώ από το clawback. O δε Γκίκας Μαγιορκίνης φαίνεται να ενοχλεί με τις συνεχόμενες αναρτήσεις του.

Με τη βούλα επιχορηγείται η Pfizer

Μπορεί να πήρε λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά τελικά η υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει με βάση την νομοθεσία μια αξιόλογη επιχορήγηση για την εταιρεία Pfizer, δημοσιεύτηκε, και όπως ήταν λογικό προκάλεσε χαρά. Αυτό φαίνεται να αποτυπώνεται και στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ζαχαρία Ραγκούση, ο οποίος αποτελεί μια έτσι κι αλλιώς σοβαρή αλλά και ταυτόχρονα χαρούμενη προσωπικότητα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιδοτείται έμμεσα το πρώτο μέρος μιας δεκαετούς επένδυσης 125 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία κοστολογείτε στα λίγο πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Η επιχορήγηση που δίνεται είναι στο 35%, κοινώς κάπου στα 7 εκατομμύρια. Εδώ να πούμε πως η συγκεκριμένη επένδυση, σε ένα ποσοστό μπορεί να ενταχθεί και στην απόφαση που αφορά και στο λεγόμενο «επενδυτικό clawback». Δηλαδή να αφαιρεθούν ποσά από τις υψηλές επιστροφές, που καταβάλλει η φαρμακευτική πολυεθνική προς το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και για άλλες εταιρείες, κατά βάση ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Να πούμε βέβαια ότι η Pfizer αποτελεί ίσως και τη μόνη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, η οποία μπορεί να διεκδικήσει μια σημαντική μείωση του clawback, λόγω του μεγέθους της επένδυσης. Οι υπόλοιπες πολυεθνικές ως επένδυση, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει μείωση του clawback, έχουν το δικαίωμα να προβάλουν μόνο τις κλινικές μελέτες, που κάνουν στην Ελλάδα. Και αυτές, δυστυχώς, με βάση τους κόφτες που έχει βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης, περιορίζονται σε σχετικά μικρά ποσά.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη γκρίνια, τη στιγμή μάλιστα που οι εταιρείες ακόμη αναμένουν τις υπουργικές αποφάσεις, που θα διευκρινίζουν πώς θα υπολογιστεί το clawback για το 2022.

Πού έχουν σκαλώσει οι υπουργικές;

Γρίφο, λοιπόν, αποτελούν οι υπουργικές αποφάσεις, που θα προσδιορίζουν τον τρόπο καταλογισμού του clawback, με την πιο σημαντική από αυτές να είναι εκείνη, η οποία θα αφορά στον τρόπο, που θα σπάσει ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ σε δύο νέους κλειστούς προϋπολογισμούς: ο ένας για τα φάρμακα που κυκλοφορούν στα ιδιωτικά φαρμακεία και ο δεύτερος για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, δηλαδή εκείνα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, συν εκείνα που πηγαίνουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Το συγκεκριμένο θέμα το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη εδώ και πάνω από έναν μήνα. Δείχνει μια σχετική ασυνέπεια από την πλευρά του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, χαρακτηριστικό για το οποίο δεν φημίζεται. Είναι απολύτως δικό του θέμα. Ποιος άραγε τον καθυστερεί;

Νοσοκομειακό φάρμακο

Παραμένοντας στον χώρο του φαρμάκου, αξίζει να πούμε ότι έκπληκτοι οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών έλαβαν τις προηγούμενες μέρες σημειώματα για την διαμόρφωση του clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, για τους πρώτους 6 μήνες του 2022.

Στα σημειώματα, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από το τι συνέβη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι φαρμακευτικές έλαβαν και την εκτίμηση από την οικονομική διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας για το πώς θα κλείσει όλο το έτος. Κάτι τέτοιο δε νομίζουμε ότι έχει ξανασυμβεί και όπως εκτιμούν κάποια στελέχη της αγοράς φάνηκε να υπάρχει κάποια υπερεκτίμηση για το ύψος του clawback.

Μένει να δούμε τι θα γίνει τελικά και κατά πόσο όλα αυτά τα νούμερα, τα οποία κυκλοφορούν, είναι πραγματικά ή όχι. Οι φαρμακευτικές, για τα ζητήματα που τις αφορούν και για τον καυτό τομέα της υπέρβασης της δαπάνης, συνομιλούν με τον σύμβουλο του Υπουργού Μπάμπη Καραθάνο.

Υπερδραστήριος Γκίκας

Αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας – μάλλον το νεότερο – και ίσως γιαυτό να το έχει και πιο πολύ με τα social media. Είτε είναι σε δουλειά, είτε στο κρεβάτι προ ύπνου, είτε σε συνέδριο, είτε σε… πισίνα, θα κάνει μια ανάρτηση.

Ο λόγος για τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πολλές φορές θα δούμε κάτι που θα αφορά σε προσωπική απόλαυση, όμως τις περισσότερες φορές θα δούμε έρευνες, μελέτες, στατιστικά για τον κορωνοϊό αλλά και για άλλες νόσους.

Ήρθαν στ’ αυτιά μας πληροφορίες ότι κάποιοι ενοχλούνται με αυτό. Και μιλάμε για άτομα από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. Να ζηλεύουν; Μάλλον όχι. Αλλά σημειώνουν ότι εκεί που πολλοί θέλουν να βρεθούν στην αφάνεια και να μην συνδυάζονται ως ειδήμονες για την COVID-19, τους ξαναβγάζει έμμεσα στον αφρό ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Βέβαια υπάρχουν και οι πιο κακεντρεχείς, που λένε πως ο νέος με τα ανοιχτόχρωμα μάτια, ο οποίος «έγραφε» καλά στην κάμερα – χωρίς, ωστόσο, να έχει το χάρισμα της ευφράδειας – έχει πάθει στερητικό από την παύση της τακτικής ενημέρωσης.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Βηματοδότης εγκεφάλου : Η «επανάσταση» στη θεραπεία της Πάρκινσον

Ιός Δυτικού Νείλου: Αυξάνονται τα περιστατικά στη χώρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.