Ευλογιά των πιθήκων – CDC : Σεξ με τα… ρούχα και αυτοϊκανοποίηση

Την ώρα που αυξάνονται διεθνώς, τόσο τα επιβεβαιωμένα όσο και τα ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και παραμένει άγνωστο, αν ο ιός μεταδίδεται από το σεξ ή μόνο από τη στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγίες σχετικά με το πως πρέπει να γίνεται με ασφάλεια η σεξουαλική επαφή.

Πιο συγκεκριμένα, η βασική σύσταση των CDC είναι όσοι νοσούν με ευλογιά των πιθήκων να μην κάνουν καθόλου σεξ. Αν ωστόσο επιμένουν τα ζευγάρια στα οποία ο ένας έχει ευλογιά των πιθήκων  ή υπάρχει υποψία ότι νοσεί, προτείνονται μια σειρά από οδηγίες, όπως:

Virtual sex χωρίς φυσική επαφή

Αμοιβαία αυτοϊκανοποίηση σε απόσταση 2 μέτρων χωρίς να αγγίζει ο ένας τον άλλο

Σεξουαλική επαφή με ρούχα ή με κάλυψη των σημείων όπου εμφανίζονται εξανθήματα

Αποφυγή των φιλιών

Πλύσιμο των χεριών, των sex toys και όλων των υφασμάτων (κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, ρούχα) μετά το σεξ

Περιορισμό των ατόμων με τα οποία έχει κανείς σεξουαλική επαφή για να αποφευχθεί η διασπορά

 

“Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας ήσασταν πρόσφατα άρρωστος, αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε ένα νέο ή ανεξήγητο εξάνθημα ή πληγές, μην κάνετε σεξ και επισκεφτείτε έναν χώρο υγειονομικής περίθαλψης”, αναφέρεται στις οδηγίες και τονίζεται πως “αυτό ισχύει ακόμη κι αν η ευλογιά των πιθήκων δεν βρίσκεται στην περιοχή σας”.

Ευλογιά των πιθήκων- Οδηγίες ΕΟΔΥ

Ο  ΕΟΔΥ πάντως ξεκαθαρίζει, ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής.

Όπως τονίζει στις αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα:

-μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
-μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
-από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
-σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την -επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5 έως 21 ημέρες αφού κάποιος μολυνθεί και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση. Συνήθως δε, εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 3 ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού.

Συνήθως η πορεία της νόσου είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε 2 με 4 εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης 

Ευλογιά των πιθήκων: Αύξηση 59% στα κρούσματα σε μια εβδομάδα – Ο ΠΟΥ εξετάζει αν είναι ΣΜΝ

Αύξηση συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια για τους πολίτες που δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.