Πλεύρης: Eμβολιασμός μόνο για τις πολύ στενές επαφές των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων

«Ο εμβολιασμός προβλέπεται μόνο για τις πολύ στενές επαφές των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων. Η μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε, είναι σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Δηλαδή κατά βάση όταν ο ασθενής βλέπει ότι έχει τρομακτικά συμπτώματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού, πρόσθεσε και όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, κατά τη χθεσινή συζήτηση που είχαν οι Έλληνες εμπειρογνώμονες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γι΄ αυτά τα θέματα, δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού.

Eμβολιασμός μόνο για τις πολύ στενές επαφές των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων

Εάν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μόνο για τα άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα, διευκρίνισε ο κ. Θ. Πλεύρης και συνέχισε:

«Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας. Αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις. Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας προληπτικός εμβολιασμός, εάν τυχόν εκτεθείς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή».

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα αντηλιακού λόγω ήπιων επιπλοκών

Η Νο 1 δίαιτα για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε

Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι η ευλογιά των πιθήκων; Τα σενάρια πανδημίας, τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.