Σύψας: Το μικρόβιο Candida auris, η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα

Η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι ο Candida auris, ένα μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, με αφορμή το  «21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε νοσοκομεία της Αθήνας, όπως στον Ευαγγελισμό, εξηγώντας ότι δεν μπόρεσε να γίνει σωστή επιτήρηση, καθώς όλο το δυναμικό ασχολήθηκε εξ’ ολοκλήρου με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ό,τι μετά τον κορονοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να ενεργούν, καθώς έπεσαν και αυτοί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι
αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών», σημείωσε ο καθηγητής.

Τι είναι ο Candida auris

Ο Candida auris είναι ένας μύκητας ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, λόγω της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια· Προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πρόθεση του ΕΟΔΥ η καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Για την παρουσία του μύκητα Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία, μίλησε στο Mega ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, τονίζοντας πως στις προθέσεις τόσο του Οργανισμού όσο και του υπουργείου Υγείας είναι η καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τον κ. Ζαούτη να τονίζει ότι «στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική καταγραφή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ο μύκητας δεν μεταδίδεται στην κοινότητα, καθώς σχετίζεται με τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία».

«Για να μπορέσουμε να προλάβουμε αλλά και να καταπολεμήσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι απαραίτητη η τήρηση πρακτικών, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Πρώτο βήμα στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων είναι να εφαρμόζουμε αυτές τις πρακτικές, ξεκινώντας από το πλύσιμο των χεριών» κατέληξε ο κ. Ζαούτης.

Διαβάστε επίσης 

Σ. Τσιόδρας: Ανοησία η μη χρήση μάσκας σε περιόδους κινδύνου – τα παιδιά δεν μπορούν να τη φορούν μια ζωή

Προσωπικός γιατρός: “Κόφτης” για άσκοπη συνταγογράφηση, τα προνόμια και οι “ποινές”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.