Προσωπικός γιατρός: “Κόφτης” για άσκοπη συνταγογράφηση, τα προνόμια και οι “ποινές”

“Κόφτη” στην άσκοπη συνταγογράφηση και στις ιατρικές εξετάσεις που επιβαρύνουν το ΕΣΥ, χωρίς να είναι αναγκαίες βάζει, μεταξύ άλλων, ο προσωπικός γιατρός, που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν την εφαρμογή του νέου θεσμού και θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στα προνόμια και στις “ποινές” των πολιτών, όσων αποφασίσουν ή όχι να εγγραφούν.

Η διαδικασία εγγραφής θα είναι απλή και θα ξεκινήσει τον Ιούλιο μέσω ειδικής πλατφόρμας – σαν αυτή μέσα από την οποία κλείναμε τα ραντεβού για τον εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19.

Έρχεται ο προσωπικός γιατρός

Οι ενήλικες θα κληθούν να επιλέξουν έναν γιατρό με ειδικότητα γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή παθολογίας, για τα παιδιά ο γιατρός αυτός θα είναι ο παιδίατρος. Σε πρώτη φάση, πάντως, η εγγραφή δεν θα αφορά στα παιδιά και θα είναι προαιρετική για τους στρατιωτικούς.

Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι εκείνος, που ειδικεύεται στην πάθησή τους (π.χ. καρδιολόγος, ηπατολόγος, ενδοκρινολόγος κτλ).

Όσοι δεν εγγραφούν, αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε δομές περίθαλψης, αλλά να βάλουν και το χέρι στην τσέπη για ιατρικές εξετάσεις και για φάρμακα, καθώς θα υπάρχουν διαφορές στο ποσοστό συμμετοχής και στη φαρμακευτική δαπάνη.

Οι λεπτομέρειες των εκπτώσεων, που θα έχουν για φάρμακα και για ιατρικές πράξεις, όσοι επιλέξουν να έχουν προσωπικό γιατρό, θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, πιθανόν 20% αντί για 25%. Επιπλέον οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές Υγείας.

“Κόφτης” σε άσκοπα ραντεβού και εξετάσεις

Ο προσωπικός γιατρός θα κρίνει πότε είναι απαραίτητο ένα ραντεβού και κάποια εξέταση, οι πολίτες δεν θα δρουν αυτοβούλως, δεν θα αναζητούν μόνοι τους περίθαλψη σε δομές υγείας.

Καθένας θα επιλέξει ελεύθερα κάποιον από τους γιατρούς, που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι γιατροί από Κέντρα Υγείας ή ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ή ιδιώτες. Σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων παρά μόνο αγροτικοί, είναι εφικτή η επιλογή γιατρού από άλλη περιοχή.

Ο προσωπικός γιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν για τους πολίτες εντός των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ), στα ιδιωτικά ιατρεία ή κατ’ οίκον.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Πέμπτη 5 Μαϊου

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές, στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.