Μπορεί το στέλεχος Όμικρον BA.2 να ξεφύγει από τη φυσική ανοσία μετά από μόλυνση με το στέλεχος BA.1;

Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 επικράτησε ταχέως ανά την υφήλιο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και του εξελικτικού πλεονεκτήματος του ιού.

Το στέλεχος Όμικρον φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ανοσολογική διαφυγή.

Το στέλεχος πρόσφατα χωρίστηκε σε τέσσερις υπο-παραλλαγές με βάση γονιδιωματικές διαφορές, ιδίως μεταξύ των στελεχών Όμικρον BA.1 και BA.2. Με την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 λόγω των υπο-παραλλαγών BA.1 και BA.2 της Όμικρον, έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός επαναμολύνσεων μετά από προηγούμενη νόσηση.

Αυτό το γεγονός εγείρει το ερώτημα εάν το Όμικρον BA.2 μπορεί να ξεφύγει από τη φυσική ανοσία που αποκτήθηκε μετά από μόλυνση με το Όμικρον BA.1.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική προ-δημοσίευση των M. Stegger και συνεργατών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια υπο-ομάδα ατόμων με διαθέσιμα κλινικά στοιχεία σε βάση δεδομένων από τη Δανία με πάνω από 1,8 εκατομμύρια περιστατικά COVID-19 που διαγνώστηκαν κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 22 Νοεμβρίου 2021 και 11 Φεβρουαρίου 2022.

Περιπτώσεις επαναλοιμώξεων

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα άτομα με δύο θετικά δείγματα σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 20 ημερών αλλά λιγότερο των 60 ημερών. Συνολικά καταγράφηκαν 1.739 περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Από τις 263 περιπτώσεις επαναλοίμωξης με στοιχεία αλληλούχισης του ιού, καταγράφηκα 47 περιπτώσεις COVID-19 λόγω του Όμικρον BA.2 μετά από προηγούμενη λοίμωξη με το Όμικρον BA.1.

Επιπλέον, καταγράφηκαν 140 περιπτώσεις COVID-19 λόγω του Όμικρον BA.2 μετά από προηγούμενη λοίμωξη με το Δέλτα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν νέα, ανεμβολίαστα άτομα με ήπια νόσο που δε έχρηζε νοσηλείας ούτε οδήγησε στο θάνατο.

Το συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι η επαναλοίμωξη με το Όμικρον BA.2 σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη με το Όμικρον BA.1 είναι σχετικά σπάνιο γεγονός αλλά μπορεί να συμβεί.

Σύμφωνα με τη Sarah Otto, εξελικτικό βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ του Καναδά, εάν το στέλεχος Όμικρον BA.2 επικρατήσει σε μια κοινότητα λίγο μετά το στέλεχος Όμικρον BA.1, η ανοσία που προσφέρει η Όμικρον BA.1 και/ή ο αναμνηστικός εμβολιασμός πιθανότατα θα προστατεύσει από την έξαρση του κύματος Όμικρον BA.2.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί στην Πρέσπα από τη γρίπη των πτηνών

36χρονη ζυγίζει κάτω από 20 κιλά και οι γιατροί διέγνωσαν λανθασμένα νευρική ανορεξία

30 καρκινοπαθή παιδιά από την Ουκρανία θα φιλοξενηθούν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.