Ανακάλυψη: Κολλύριο βελτιώνει άμεσα την πρεσβυωπία

Μια επαναστατική και πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της πρεσβυωπίας, με κολλύριο  ανακοινώθηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής στο Los Angeles των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Διατίθενται μάλιστα και στα φαρμακεία των ΗΠΑ.

Οι σταγόνες αυτές περιέχουν ένα δραστικό συστατικό (lipoid acid choline ester 1.5%, EV06) που επαναφέρει την ελαστικότητα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Η τελευταία είναι αυτή που χάνεται με την ηλικία με αποτέλεσμα τη δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας.

Πώς λειτουργεί 

Η ουσία EV06 απορροφάται από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού και φτάνει στον κρυσταλλοειδή φακό όπου διασπά συγκεκριμένους δεσμούς πρωτεϊνών που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες και της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα δυο τελευταία ευθύνονται για την αύξηση της σκληρότητας του φακού αλλά και τη θόλωση του.

Στην κλινική έρευνα που χρησιμοποιήθηκαν οι σταγόνες αυτές οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της κοντινής τους όρασης, χωρίς να επηρεαστεί η μακρινή όραση.

Συγκεκριμένα:

το 84% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση κατά μια τουλάχιστον γραμμή της κοντινής τους όρασης

το 53% δύο ή περισσότερες

το 22% τρεις γραμμές και τέλος

το 12% τέσσερις γραμμές μετά από 90 μέρες θεραπείας.

Σε ορισμένους μάλιστα από τους ασθενείς η βελτίωση της κοντινής όρασης, πραγματοποιήθηκε σε μόλις 8 μέρες από την έναρξη της θεραπείας.

Τέλος είναι σημαντικό ότι δεν παρουσιάστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το κολλύριο αυτό, ενώ η βελτίωση της κοντινής όρασης συνέχισε να διαρκεί ακόμα και σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Ο Michael Severino, MD, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας, σημειώνει ότι οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν την πρεσβυωπία ή τη δυσκολία στην κοντινή όραση, καθώς γερνούν.

«Ξεκινώντας περίπου στην ηλικία των 40 ετών, πολλοί βρίσκουν τον εαυτό τους να χρησιμοποιούν γυαλιά ανάγνωσης, να κρατούν κείμενο πιο μακριά ή ακόμα και να αυξάνουν το μέγεθος της γραμματοσειράς και τον φωτισμό στις οθόνες για να προσπαθήσουν να δουν πιο καθαρά», είπε σε μια δήλωση.

«Είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε Το VUITY ως η πρώτη στο είδος του οφθαλμική σταγόνα μία φορά την ημέρα που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι οφθαλμίατροί τους αντιμετωπίζουν την πρεσβυωπία.

Η έγκριση του FDA του VUITY αποτελεί παράδειγμα της συνεχιζόμενης επιδίωξής μας για καινοτόμες νέες θεραπείες που ξεπερνούν τα όρια του δυνατού στη φροντίδα των ματιών.”

Η  θεραπεία θεωρείται σημαντική καινοτομία στην υγεία των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία και ως η πρώτη και μοναδική οφθαλμική σταγόνα που εγκρίθηκε από τον FDA για τη θεραπεία μιας πάθησης που επηρεάζει 128 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: medscape.com

Διαβάστε επίσης 

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτος νεκρός στη Βρετανία

Νέα επιδείνωση για τον Γιώργο Τράγκα – Με τεχνητό νεφρό η νεφρική λειτουργία

Οικονόμου: Παράταση της διάθεσης δωρεάν self test – 28.000 ραντεβού εμβολιασμού παιδιών 5-11 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.