Οικονόμου: Παράταση της διάθεσης δωρεάν self test – 28.000 ραντεβού εμβολιασμού παιδιών 5-11 ετών

Την παράταση της διάθεσης των δωρεάν self test ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Δεν μελετάμε νέα μέτρα στη φάση που βρισκόμαστε, είτε αυτά αφορούν την υποχρεωτικότητα είτε άλλους περιορισμούς”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχουν κλειστεί τουλάχιστον 28.000 ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Οικονόμου: Παράταση της διάθεσης δωρεάν self test

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διάθεσης δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την περίδοο των Χριστουγέννων διότι “η σωστή εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων από όλους μας, η συνέχιση της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η αξιoποίηση των δυνατοτήτων που έxουμε για το συχνό testing, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι, είναι τα εφόδια που έχουμε στα χέρια μας για να κυλήσει ομαλά η επόμενη περίοδος και να περάσουμε τα Χριστούγεννα όπως πρέπει και προς όφελος των πολιτών και για την σωστή λειτουργία της οικονομίας”.

Γιάννης Οικονόμου: Η επιδημία εμφανίζει σημάδια ύφεσης

Ο κ Οικονόμου τόνισε πως “η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εμφανίζει σαφή προϊούσα ύφεση, η οποία συνδέεται με την σταδιακή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης”. Ωστόσο “το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ συνεχίζεται, με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό να δίνουν σκληρή μάχη για την σωτηρία ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Οικονόμου: Παράταση έως 18/12 της διάθεσης δωρεάν self test 

“Ενόψει των εορτών, στις οποίες αυξάνεται η κινητικότητα του πληθυσμού στο δημόσιο χώρο και συνηθίζονται οι οικογενειακές συνάξεις, επιβάλλεται σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και συχνός έλεγχος με αυτοδιαγνωστικά ή όποια άλλα τεστ”, υπογράμμισε και επισήμανε ότι δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διάθεσης δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “με μια υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, αποδίδουμε έμπρακτη ευγνωμοσύνη στους υγειονομικούς που δίνουν σκληρή μάχη για μήνες και διασφαλίζουμε το εισόδημα των επαγγελματιών που στηρίζουν μέγα μέρος του τζίρου τους στην δουλειά που θα κάνουν αυτές τις ημέρες”.

“Πρόσφατα δεδομένα εξάλλου από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο σε άτομο που νόσησε με κορονοϊό τουλάχιστον 14 μέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης”, είπε.

“Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ έδειξαν ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%, ενώ σε όλες τις ηλικίες μειώνει 12 έως 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Η επιστήμη μας δείχνει τον δρόμο να προστατευτούμε και η ανθρωπότητα οφείλει να περιβάλλει τους επιστήμονες με σεβασμό και με ευγνωμοσύνη. Κάθε άλλη συμπεριφορά απάδει απ’ αυτή τη λογική, απάδει απ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε”, πρόσθεσε.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε επίσης ότι “από σήμερα Δευτέρα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη, στην αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι, χάνουν δηλαδή τα προνόμια που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους”, ενώ πρόσθεσε ότι “μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες και επιπλέον, το πιστοποιητικό θα αποδίδεται μόνο κατόπιν ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 30 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο”.

Χαρακτήρισε πάντως “θετικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και τη μείωση του διαστήματος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση από τους έξι στους τρεις μήνες, παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση τόσο για την τρίτη όσο και για την πρώτη δόση”.

Όπως είπε, “στους συμπολίτες μας 60 ετών και άνω, από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας μέχρι σήμερα υπάρχουν 100.000 εμβολιασμοί ή ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης”, ενώ σε ότι αφορά τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών που θα ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 28.000 ραντεβού.

Υπενθύμισε δε ότι το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει, αύριο Τρίτη στις 5 το απόγευμα, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες αυτές, στην οποία θα μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήματα γονέων η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τελείως αβάσιμες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι στον προϋπολογισμό μειώνονται τα κονδύλια για το ΕΣΥ, υποστηρίζοντας πως είτε δεν έχουν διαβάσει τον προϋπολογισμό, είτε συνειδητά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τόνισε πως τα κονδύλια είναι περισσότερα, σημειώνοντας πως εκείνο που διαφοροποιείται είναι η έκτακτη επιχορήγηση, σημείωσε ωστόσο ότι ανά πάσα στιγμή η Πολιτεία έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το ΕΣΥ με παραπάνω χρήματα εάν χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει, τι αλλάζει από σήμερα

Θεραπείες ομορφιάς των 5-30 λεπτών για να λάμπετε τα Χριστούγεννα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.