To ΕΚΠΑ στο winter calendar 2021 της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων U-Multirank

Εξαιρετική τιμή και προβολή για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ – είναι η επιλογή της της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων U-Multirank να εντάξει το Ίδρυμα στην δράση Winter – Calendar 2021, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με αυτή τη δράση, η U – Multirank έχει δημιουργήσει ένα ημερολόγιο για το μήνα Δεκέμβριο, σε κάθε μέρα του οποίου επιλέγεται να προβληθεί ένα Πανεπιστήμιο , το οποίο θεωρείται κορυφαίο τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα του.

Στο πλαίσιο της προβολής αναρτάται ένα μικρό αφιέρωμα στο Πανεπιστήμιο που έχει επιλεχθεί, το οποίο και προωθείται σε όλα τα Πανεπιστήμια παγκοσμίως αλλά και σε φοιτητές και αποφοίτους που παρακολουθούν και ενημερώνονται από τη U-Multirank για να επιλέξουν τις σπουδές τους συγκρίνοντας Πανεπιστήμια, μέσα από μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών.

To ΕΚΠΑ στο winter calendar 2021 της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων U-Multirank

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα από τα 30 Πανεπιστήμια παγκοσμίως που επιλέχθηκαν από την κατάταξη και θα προβληθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2021, με την συγκεκριμένη ημέρα να είναι αφιερωμένη σε αυτό. Η πρόσβαση στο ημερολόγιο και το αφιέρωμα στο Πανεπιστήμιο θα βρίσκονται στον υπερσύνδεσμο umultirank.org.

Η επιλογή του ΕΚΠΑ βασίστηκε μεταξύ των άλλων στο γεγονός ότι είναι ένα από τα 25 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού, αλλά και στον τομέα των συνεργασιών με εταίρους και φορείς από την αγορά τόσο σε εθνικό και περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της κατάταξης U-Multirank.

Ο τομέας των «Συνεργασιών», ο οποίος αναδεικνύει και αποτιμά τη συνεργατική συμπεριφορά κάθε ιδρύματος, αξιολογείται από τη U-Multirank με τα εξής επτά επιμέρους κριτήρια:

  • συνεργασία σε στρατηγικές ερευνητικές συμπράξεις,
  • φοιτητές σε διεθνή κοινά πτυχία,
  • φοιτητές σε πρακτική άσκηση,
  • διεθνείς συνδημοσιεύσεις,
  • συνδημοσιεύσεις με βιομηχανικούς εταίρους,
  • περιφερειακές συνδημοσιεύσεις και
  • πατέντες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από κοινού με επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τη βιομηχανία.

Επιπροσθέτως το ΕΚΠΑ είναι το κορυφαίο ελληνικό Πανεπιστήμιο μεταξύ των 14 ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία «Α» σε 8 από τους 29 δείκτες της κατάταξης. Ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με 6 δείκτες, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι επτά ελληνικά Πανεπιστήμια συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία σε τουλάχιστον πέντε δείκτες και πάνω (εικόνα 1).

Εικόνα 1: Τα ελληνικά πανεπιστήμια με την υψηλότερη βαθμολογία στην κατάταξη U-Multirank

Πηγή: U-Multirank – Country Report Greece, page 4

Πίνακας 1: Θέση του ΕΚΠΑ σε επιμέρους επιστημονικά πεδία της κατάταξη U-Multirank 2021

Θέση του ΕΚΠΑ σε επιμέρους επιστημονικά πεδία της κατάταξη U-Multirank 2021

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ΕΚΠΑ εμφανίζει υψηλές επιδόσεις και θέσεις παγκοσμίως και σε επιμέρους πεδία και ιδιαίτερα στους τομείς της Ιατρικής (4η θέση παγκοσμίως σε σύγκριση με 202 αντίστοιχα Πανεπιστήμια), Νοσηλευτικής (4η θέση παγκοσμίως μεταξύ 195 Πανεπιστημίων). Φαρμακευτικής/Φαρμακολογίας (17η θέση παγκοσμίως μεταξύ 154 Πανεπιστημίων) και Οδοντιατρικής (32η θέση μεταξύ 137 Πανεπιστημίων).

Η κατάταξη U-Multirank δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +, ως ένα εργαλείο ετήσιας κατάταξης των Πανεπιστημίων, με στόχο την ταξινόμηση τους από ένα ευρύτερο φάσμα συντελεστών, που ξεπερνά τους παραδοσιακούς δείκτες άλλων γνωστών κατατάξεων. Είναι η πρώτη παγκόσμια πολυδιάστατη κατάταξη που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργούν τη δική τους εξατομικευμένη κατάταξη, επιλέγοντας δείκτες επιδόσεων για τη διδασκαλία και τη μάθηση, τον διεθνή προσανατολισμό, τη μεταφορά γνώσεων, την περιφερειακή συμμετοχή και την έρευνα.

Η προβολή του ΕΚΠΑ μέσα από την δράση winter calendar της εν λόγω κατάταξης, αποτελεί σημαντική προβολή και επιβεβαίωση όχι μόνο του Ιδρύματος αλλά και του καλού δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου, το οποίο παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις, βαδίζει σταθερά στο δρόμο της διεθνοποίησης με όχημα την εξωστρέφεια και την υψηλή ποιότητα.

Διαβάστε επίσης

Μελέτη Σορβόνης-ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς

Τρίτη δόση εμβολίου στους 3 μήνες: Τα αναπάντητα ερωτήματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.