Έρευνα του ΕΚΠΑ: Έτσι μπορούν να ανιχνευθούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού

Νέα μοριακή μεθοδολογία για την ανίχνευση και για τον ποσοτικό προσδιορισμό των μεταλλαγμένων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων, ανέπτυξε το ΕΚΠΑ.

Μέσω της συνεργασίας Ερευνητικών Μονάδων, στο πλαίσιο προγράμματος, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα, αξιοποιήθηκε μια σειρά μοριακών μεθόδων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η λεγόμενη αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS).

Το σχετικό άρθρο έχει τίτλο “Novel Nested-Seq Approach for SARS-CoV-2 Real-time Epidemiology and In-depth Mutational Profiling in Wastewater” και υπογράφεται από τους ερευνητές Μαργαρίτη Αυγέρη, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, Αικατερίνη Γαλάνη, Μαριέτα Ξαγοράρη, Δημήτριο Γουργιώτη, Ιωάννη Τρουγκάκο, Νικόλαο Βούλγαρη, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ), Νικόλαο Θωμαΐδη και Ανδρέα Σκορίλα.

Έγινε δεκτό για δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Molecular Sciences” και έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ αίτηση για χορήγηση Εθνικού και Διεθνούς Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας.

Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, αφού αφορά σε ανάπτυξη νέας υπερευαίσθητης μοριακής μεθοδολογίας προσδιορισμού μεταλλάξεων σε “δύσκολα δείγματα”, σε διεθνές επίπεδο.

Η έρευνα, κατά τη διάρκεια της αμερόληπτης αξιολόγησης, μελετήθηκε από αρκετούς ανώνυμους διεθνείς κριτές, οι οποίοι αποδέχτηκαν τη μεθοδολογική διαδικασία, τη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία της.

Ο ιός στα λύματα

Η μελέτη των επιπέδων και των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 στα λύματα πόλεων και δομών αντιπροσωπεύει μια καινοτόμο και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση δημιουργίας ενός συστήματος επιτήρησης της επιδημιολογίας του SARS-CoV-2, σε τοπικό επίπεδο πληθυσμού, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία, που μπορεί να εξάγει αποτελέσματα ακόμη και σε 50ml δείγματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο που πληθυσμού μιας πόλης ή μιας τουριστικής δομής.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία πληροί τις προϋποθέσεις της από 15-3-2021 σχετικής σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κοινή προσέγγιση κατά τη δημιουργία συστηματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του στα λύματα.

Επιπλέον, ανιχνεύει εγκαίρως νέες μεταλλάξεις, που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. Τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής της μεθόδου βρίσκονται σε συμφωνία με τα αντίστοιχα μεταγενέστερα κλινικά δεδομένα σε δείγματα ασθενών του πληθυσμού, υποστηρίζοντας την αξιοποίηση του ελέγχου των στελεχών του SARS-CoV-2 στα λύματα πόλεων ή άλλης δομής, ως έναν κύριο και έγκαιρο δείκτη της εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού στον πληθυσμό και κατ’ επέκταση τη λήψη στοχευμένων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Η νέα μέθοδος καθιστά ευκολότερη τη γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών SARS-CoV-2.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε από COVID-19 αμερικανός αντιεμβολιαστής παρουσιαστής

Η σχέση της διατροφής με 11 διαφορετικούς καρκίνους – Ελληνική μελέτη

Ηλιακό έγκαυμα: 10-1 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.