Πώς ξεχωρίζουμε την καρδιακή προσβολή από την καρδιακή ανακοπή

Η καρδιακή προσβολή δεν είναι το ίδιο με την καρδιακή ανακοπή, αν και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι μιλάμε για παρόμοιες καταστάσεις.

Όσο κι αν οι παθήσεις της καρδιάς είναι περισσότερο κατανοητές για τους περισσότερους, σε σύγκριση με άλλες εξίσου σοβάρες και επικίνδυνες καταστάσεις, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής από τους άνδρες, σύμφωνα με το medicaldaily.com.

Πέντε βασικές πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες είναι οι εξής:

Τι προκαλεί καρδιακή προσβολή;

Η καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα προκαλείται κυρίως από στεφανιαία νόσο και σπασμό στεφανιαίας αρτηρίας. Εμφανίζεται όταν το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στον καρδιακό ιστό λόγω απόφραξης. Η απόφραξη θα μπορούσε να προκληθεί από θρόμβο (αίμα ή πλάκα) ή από τους αρτηριακούς σπασμούς και το αίμα δεν μπορεί να περάσει. Αν και αυτές δεν είναι οι μόνες αιτίες, είναι οι πιο συχνές.

Καρδιακή ανακοπή και καρδιακή προσβολή

Οι καρδιακές προσβολές και η καρδιακή ανακοπή ακούγονται σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Κάποιος που έχει καρδιακή προσβολή συνήθως αισθάνεται πόνο, κάψιμο ή πίεση στο στήθος και μπορεί να λιποθυμήσει ή να μην έχει συνείδηση.

Ο πόνος μπορεί να εκτείνεται κάτω από τον αριστερό βραχίονα, ή να ανεβαίνει μέχρι τη γνάθο ή μέχρι την πλάτη.

Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά να αντλεί εντελώς αίμα. Προκαλεί θάνατο εάν η καρδιά δεν επαναλειτουργήσει μέσα στα πρώτα τρία με πέντε λεπτά.

Κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Το πιο κοινό σημάδι καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά ή να είναι συνεχής. Μπορεί να συμβεί σε τυχαίες ώρες, ακόμα και όταν χαλαρώνετε.

Κάποιος που πάσχει από καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να αισθανθεί πίεση στο πάνω μέρος της πλάτης, το λαιμό, το σαγόνι ή ακόμα και το στομάχι.

Ένα άλλο σημάδι είναι η δύσπνοια.

Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικά συμπτώματα

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν «άτυπα» συμπτώματα καρδιακής προσβολής, που σημαίνει ότι μπορεί να μην αισθάνονται πόνο στο στήθος ή πίεση.

Είναι πιο πιθανό να παραπονεθούν για ναυτία, έμετο και κόπωση.

Σύμφωνα με την American Heart Association , η κόπωση προκαλείται από το άγχος που ασκείται στο σώμα ενώ προσπαθεί να αντλήσει αίμα μέσω της απόφραξης στην καρδιά.

Αντιμετώπιση στο νοσοκομείο

Η καρδιακή προσβολή ή το έμφραγμα είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί ταχεία θεραπεία.

Η θεραπεία της καρδιακής προσβολής εξαρτάται από την αιτία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποστούν έμφραγμα και να μην το καταλάβουν.

Σε άλλους χορηγείται θρομβόλυση για να διαλυθεί ο θρόμβος.

Εάν εξακολουθεί να υπάρχει απόφραξη, ωστόσο, απατούνται πιο δραστικές παρεμβάσεις, η αγγειοπλαστική (ένας μακρύς καθετήρας που εισάγεται σε μια αρτηρία για να αφαιρέσει τον θρόμβο εισάγοντας και ένα στεντ για να διατηρηθεί αναχτή η αρτηρία) ή χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Διαβάστε επίσης

Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.