Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Οι λάθος αντιλήψεις και οι μύθοι για το άσθμα

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος η σημερινή και εκτιμάται ότι περισσότερα από 339 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν άσθμα, ενώ οι θάνατοι από την ασθένεια κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 400.000.

Οι θάνατοι από άσθμα, ωστόσο, μειώνονται διαρκώς, λόγω της αποτελεσματικής θεραπείας. Αντίθετα, η συχνότητα του άσθματος και των αλλεργιών αυξάνεται.

Το άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια στην παιδική ηλικία και στις γυναίκες μετά την ενηλικίωση.

Αν και το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, είναι δυνατή η διαχείριση του έτσι ώστε να περιορίζονται οι κρίσεις άσθματος.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για το Άσθμα είναι αφιερωμένη στην κατάρριψη των μύθων και των λανθασμένων αντιλήψεων που επικρατούν για το άσθμα.

Οι πιο συχνές παρανοήσεις γύρω από το άσθμα είναι:

  • Το άσθμα είναι μια παιδική ασθένεια.
  • Το άσθμα μεταδίδεται.
  • Οι πάσχοντες από άσθμα δεν πρέπει να ασκούνται.
  • Το άσθμα ελέγχεται μόνο με υψηλές δόσεις στεροειδών φαρμάκων.

Η αλήθεια είναι:

  • Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους)
  • Το άσθμα δεν μεταδίδεται. Ωστόσο, οι ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις (όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη) μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος. Ή στα παιδιά, το άσθμα συνδέεται συχνά με αλλεργία, αλλά το άσθμα που ξεκινά την ενηλικίωση είναι λιγότερο συχνά αλλεργικό.
  • Όταν το άσθμα ελέγχεται καλά, οι πάσχοντες μπορούν να ασκηθούν κανονικά.
  • Το άσθμα ελέγχεται συχνότερα με εισπνεόμενα στεροειδή χαμηλής δόσης

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.

Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυικών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους.

Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Οι ασθενείς με άσθμα έχουν μια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυτικούς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι λοιμώξεις (ιδιαίτερα οι ιογενείς), ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (σκόνη, γύρεις, τρίχωμα ζώων, υγρασία, καπνός, φάρμακα κ.λπ.) και η άσκηση.

Το άσθμα εμφανίζεται με επεισόδια που χαρακτηρίζονται από δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), βάρος στο στήθος, βήχα ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή).

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να υποχωρήσουν με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά μερικές φορές μπορούν να υποχωρήσουν αυτόματα. Η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα μερικές φορές αρκεί για να βελτιωθεί ο ασθενής.

Κάποιοι άνθρωποι με άσθμα εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα λίγες φορές στη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζουν καθημερινά συμπτώματα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Πόσο συχνό είναι το άσθμα στην Ελλάδα;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για το άσθμα στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη Πανελλαδική Επιδημιολογική μελέτη για το Άσθμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.632 άτομα και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα.

Η συχνότητα του άσθματος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες αυξάνεται με την ηλικία. Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην πιθανή υποδιάγνωση του άσθματος στην παιδική ηλικία και στην πιθανή υπερδιάγνωση του άσθματος στην τρίτη ηλικία (όπου πιθανώς συγχέεται με την άλλη κοινή πάθηση του αναπνευστικού, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).

Συχνότητα του άσθματος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες

 

 

 

 

 

 

Το άσθμα είναι συχνότερο στην Αττική, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, με μικρότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι διαφορές αυτές πιθανώς οφείλονται στις κλιματολογικές συνθήκες των διαφόρων περιοχών αλλά και τη διαφορετική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

Δύο συμπτώματα που ξεχωρίζουν το αλλεργικό άσθμα από την Covid-19

COVID-19: Τι πρέπει να προσέχουν ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.