Ξεκινά η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εμπλουτίζεται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας από σήμερα 5 Μαίου και όσοι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να κάνουν δεύτερη δόση.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται με μία μόνο δόση και η προστασία του ξεκινά μετά από 14 μέρες.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι παρόμοιας δράσης με το αντίστοιχο εμβόλιο της AstraZeneca. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, ενώ στις ΗΠΑ διακόπηκε η χορήγησή του μετά την αναφορά 15 περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων.

Ωστόσο, μετά την επαναξιολόγηση από όλες τις υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κρίθηκε ότι θα πρέπει να αρχίσει και πάλι η χορήγησή του με το σκεπτικό ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών, με μέση ηλικία τα 37 χρόνια και από τα 15 περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και 2 ήταν σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν μετά τον εμβολιασμό από μία έως δύο εβδομάδες. Τρία από αυτά τα άτομα πέθαναν, επτά νοσηλεύονται και πέντε έχουν πάρει εξιτήριο.

«Με βάση μια εις βάθος ανάλυση, υπάρχει πιθανότητα συσχέτισης, αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το συνολικό ποσοστό των συμβάντων ήταν 1,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα. Στις γυναίκες 18 έως 49 ετών, υπήρχαν περίπου 7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο. Και ο κίνδυνος είναι ακόμη χαμηλότερος στις γυναίκες άνω των 50 ετών, σε 0,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο», δήλωσε ο διευθυντής του CDC (Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων), Δρ. Ρόμπερτ Ρεντφιλντ.

«Στις γυναίκες 18 έως 49 ετών, υπήρχαν περίπου 7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο. Και ο κίνδυνος είναι ακόμη χαμηλότερος στις γυναίκες άνω των 50 ετών, σε 0,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο », πρόσθεσε.

Η επιτήρηση του εμβολίου συνεχίζεται και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα των παγκόσμιων ελεγκτικών μηχανισμών, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου και στην χώρα μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Tο εμβόλιο Johnson & Johnson είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80%, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου covid-19, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε Νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων, είχε δηλώσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Εταιρεία έχει επικαιροποιήσει την Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης του COVID-19 Vaccine Janssen, ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που καταγράφηκε, ενώ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένη για την παροχή 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

«Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Νιώθουμε εκτίμηση για τη διεξοδική επανεξέταση από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης του Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και μοιραζόμαστε μαζί της τον κοινό στόχο της καλύτερης ευαισθητοποίησης για τα σημεία και τα συμπτώματα αυτού του πολύ σπάνιου συμβάντος, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία», ανέφερε ο Paul Stoffels, M.D., Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος της Johnson & Johnson.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στα θετικά οφέλη του μονοδοσικού εμβολίου μας κατά της COVID-19 που μεταφέρεται εύκολα, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία της υγείας των ανθρώπων παντού και θα φτάσει σε κοινότητες που βρίσκονται σε ανάγκη σε κάθε γωνιά του κόσμου. Είμαστε δεσμευμένοι στην ισότιμη πρόσβαση και δεσμευόμαστε να φέρουμε στο κοινό ένα προσιτό σε τιμή εμβόλιο κατά της COVID-19 σε μη κερδοσκοπική βάση για επείγουσα χρήση στην πανδημία», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

H Johnson & Johnson επικαιροποιεί το φύλλο οδηγιών χρήσης του εμβολίου της κατά της COVID-19

Εμβόλια κατά του κορονοϊού: Πότε ξεκινά η προστασία τους;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.