Covid-19 στην εγκυμοσύνη: Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για το μωρό

Η άμεση μετάδοση της λοίμωξης Covid-19 από τη μητέρα στο μωρό είναι σπάνια, περίπου μία περίπτωση μόλυνσης μωρού ανά 50 γεννήσεις.

Όμως τα νεογνά των μητέρων με κορονοϊό αντιμετωπίζουν έμμεσους κινδύνους όταν η υγεία της μητέρας επιδεινώνεται και προκαλείται πρόωρος τοκετός.

Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα νεογνολόγο της διασποράς.

Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά των κοινωνικά ευάλωτων μητέρων κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ασημένια Αγγελίδου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, ανέλυσαν στοιχεία για 255 νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες θετικές στον κορονοϊό.

Από τα 255 μωρά μόνο το 2,2% είχαν κολλήσει τον ιό από τις μητέρες τους. Ωστόσο, τα μωρά μητέρων από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες είχαν αυξημένη πιθανότητα -περίπου πενταπλάσια- να διαγνωσθούν με Covid-19.

Πρόωρος τοκετός

Σύμφωνα με την έρευνα, η νόσος Covid-19 είχε ως συνέπεια τον πρόωρο τοκετό στο 74% των περιπτώσεων.

«Αν και τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης των νεογνών που παρατηρήσαμε, είναι καθησυχαστικά, είναι σημαντικό οι υπηρεσίες υγείας να παραμένουν σε εγρήγορση», ανέφερε η δρ Αγγελίδου και τόνισε ότι τα νοσοκομεία «πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα νεογνά για άτυπα σημάδια της νόσου Covid-19, και να προσπαθούν να προλάβουν τους μη αναγκαίους πρόωρους τοκετούς, που ενέχουν εγγενείς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί».

Η Α.Αγγελίδου πήρε το πτυχίο της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το διδακτορικό της στην ανοσοφαρμακολογία από το ΕΚΠΑ. Μετά από ειδίκευση στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στη νεογνολογία στο Χάρβαρντ, διδάσκει σήμερα σε αυτό το πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα είναι νεογνολόγος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, καθώς και στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

ΑΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.