Πώς σχεδιάζει τα ταξίδια του ένα κωφό άτομο και σε ποιες χώρες αισθάνεται άνετα

Τα μυστικά για τον προγραμματισμό που απαιτείται στα ταξίδια και τις διακοπές από ένα κωφό άτομο, περιγράφει ο Κωνσταντίνος Σαμαράς σε συνέντευξη που έδωσε στην προσβάσιμη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης meallamatia.gr και τον ιδρυτή της Βαγγέλη Αυγουλά.

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς είναι κωφός από βρέφος μεγαλωμένος σε περιβάλλον ακουόντων, αλλά το πρόβλημα στην ακοή του δεν του στέρησε τα ταξίδια. Στην Ελλάδα έχει ταξιδέψει κιόλας, σε 40 νησιά και έχει επισκεφθεί πολλά μέρη της χώρας από τη μία άκρη στην άλλη.

Λατρεύει επίσης τα ταξίδια στο εξωτερικό, και έχει οργανώσει διακοπές σε Ισπανία, Ολλανδία, Σκωτία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουγγαρία, και πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ έχει βρεθεί ακόμα στην Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία…

«Νιώθω πολύ τυχερός γιατί είμαστε στην εποχή της τεχνολογίας, και τα πάντα γίνονται από το ίντερνετ. Μπορώ να κλείσω εισιτήρια, ξενοδοχεία, να δω για εστιατόρια… Κανονίζω από πριν να φτιάξω το πρόγραμμα, πού θα πάω, τι θα κάνω, τι θα δω, πληροφορίες, ό,τι χρειάζομαι. Οπότε πάω και είμαι προετοιμασμένος. Το μόνο εμπόδιο για εμένα προσωπικά είναι η επικοινωνία με τους ξένους στα αγγλικά, γιατί ξέρω τη γλώσσα σε επίπεδο Β2. Άρα, όχι με εμπλουτισμένο λεξιλόγιο, όχι να μπορώ να συζητάω εις βάθος, όπως στα ελληνικά. Χρειάζομαι παραπάνω χρόνο να καταλάβω τον άλλον όταν μιλάει. Του ζητάω να μου το επαναλάβει 2-3 φορές, αλλά συνήθως, μετά από 1-2 μέρες, συνηθίζω και είναι πιο εύκολο για μένα. Τις πιο πολλές φορές, βέβαια, τα γράφω στο κινητό, μου τα γράφει ο άλλος στο κινητό ή σε χαρτί, και βγαίνει η επικοινωνία πιο εύκολα. Αυτό είναι το μόνο εμπόδιο για μένα. Κατά τα άλλα, σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπως ξέρουμε όλοι, είναι πολύ προσβάσιμα τα πράγματα. Για παράδειγμα, στο μετρό ή στο αεροδρόμιο βλέπω κάτι στάσεις με ηλεκτρονικό πίνακα που ενημερώνεται συνέχεια με όλες τις ειδοποιήσεις. Οπότε, δεν έχω τόσα εμπόδια όσα εδώ», λέει.

Για ταξίδια και διακοπές για ένα κωφό άτομο ο Κωνσταντίνος Σαμαράς προτείνει «την Γαλλία,⸱ το Παρίσι είναι πάρα πολύ προσβάσιμο για τους κωφούς, όπως επίσης Αγγλία και Λονδίνο. Από άλλες χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία… Αυτές οι χώρες είναι οι πιο προσβάσιμες για κωφούς, από αυτά που έχω παρατηρήσει. Και από άποψη πρόσβασης αλλά και ενημέρωσης, παιδείας κλπ. είναι πολύ μπροστά».

«Θεωρώ ότι και η Ελλάδα και άλλες χώρες, έχουν κάποια προσβασιμότητα σε κάποια θέματα, συνεχίζει. Για παράδειγμα, η Τουρκία δεν είναι καθόλου προσβάσιμη για τους κωφούς, αλλά οι άνθρωποι εκεί πέρα έχουν πολύ μεγάλο σεβασμό. Και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία. Όπως και στην Ιορδανία και το Ισραήλ που έχω πάει, που είναι πολύ μπροστά. Η Ιορδανία, ας πούμε, είναι μία χώρα που δεν είναι τόσο πλούσια. Οι άνθρωποι εκεί πέρα, όμως, είναι πάρα πολύ φιλόξενοι. Σε βοηθάνε, ρωτάνε και κατανοούν. Ρωτάνε και προσπαθούν να βρείτε τη λύση μεταξύ σας. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία —με εξαίρεση το Βερολίνο που είναι πολύ μπροστά—, οι άνθρωποι είναι σαν να μην το σκέφτονται το θέμα αυτό, παρόλο που είναι προσβάσιμες από άποψη δομών. Σε αντιμετωπίζουν εχθρικά, απότομα. Δεν έχουν τόση παιδεία, δηλαδή, αλλά η δομή της πόλης είναι προσβάσιμη. Για εμένα, κάτι αντίστοιχο είναι και η Ελλάδα. Η Αθήνα είναι μη προσβάσιμη από άποψη δομής, αλλά οι άνθρωποι εδώ πέρα είναι πάρα πολύ ανοιχτόμυαλοι. Θα συζητήσεις μαζί τους, θα σου μιλήσουν, θα σε βοηθήσουν, θα σε εξυπηρετήσουν. Οπότε, η κάθε χώρα έχει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης προσβασιμότητας. Δε μπορούμε να το συγκρίνουμε αυτό. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της, καλά και κακά».

Συμβουλές για κωφά άτομα στο ταξίδι και στις διακοπές

Οι συμβουλές που δίνει ο Κωνσταντίνος Σαμαράς σε ένα κωφό άτομο όταν σχεδιάζει ταξίδια ή τις διακοπές:

Κατ’ αρχάς να κλείσουν τα εισιτήρια, διαμονή και μουσεία κ. λπ. από το ίντερνετ. Να τα έχουν όλα έτοιμα εκεί ώστε να είναι προετοιμασμένοι και να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το παράδειγμα της Ρωσίας

Το επόμενο είναι να δουν αν ο προορισμός, γενικά, είναι φιλικός προς τα άτομα με αναπηρία. Γιατί σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Ρωσία, αντιμετωπίζουν τη νοηματική σαν κάτι πολύ κατώτερο, σαν παντομίμα. Μπορεί να σε κοροϊδέψουν κιόλας δημόσια, χωρίς να τους νοιάζει αν τους παρακολουθείς ή όχι. Μιλάς στη νοηματική με κάποιον, κι εκείνη τη στιγμή μπορεί να σε κοιτάζουν και να σε μιμούνται.

Προσοχή στο ακουστικό

Επίσης, εγώ προσωπικά κοιτάζω και την κουλτούρα μιας χώρας από άποψη ενδυμασίας, συμπεριφοράς κλπ. Κοιτάζω, επίσης, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της κάθε χώρας και θα αναλογιστώ περισσότερο μήπως μου κλέψουν το ακουστικό. Έτσι, μπορεί να μην το πάρω μαζί.

Ως κωφό άτομο, κοιτάζω στα ταξίδια να μάθω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι από το ίντερνετ: που θέλω για να πάω, πώς θα πάω και τι γίνεται με το ίντερνετ εκεί, πάνω απ’ όλα. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα —είναι δύσκολο να ρωτάω τον κάθε ντόπιο.

Επομένως, προτείνω από πριν να έχω εξασφαλίσει σίγουρα πρόσβαση στο ίντερνετ, γιατί από εκεί βλέπω πού θα πάω, τι θα φάω, αν πρέπει να πάρω ταξί, πώς θα πάω στο αεροδρόμιο, μαθαίνω γενικά πληροφορίες. Άρα, χρειάζομαι ένα οποιοδήποτε κινητό κι ένα power bank για να φορτίζω ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: meallamatia.gr

Διαβάστε επίσης

Όταν το στρες ξεσπά στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια

Το εκπληκτικό αλλά παράξενο μυστικό για να διατηρήσετε φρέσκα τα αυγά

Προσλήψεις 3.720 νοσηλευτών στο ΕΣΥ – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων της πανδημίας – Δείτε την προκήρυξη

Η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου που έχει δει τα πάντα – από το Μάτι έως την Καρολάιν και τη Τζωρτζίνα – η πρώτη γυναίκα αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.