Το εκπληκτικό αλλά παράξενο μυστικό για να διατηρήσετε φρέσκα τα αυγά

Λίγα τρόφιμα είναι καλύτερα από τα αυγά και μία οικογένεια αυγοπαραγωγών αποκαλύπτει το κόλπο για να τα διατηρήσετε όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Τα αυγά είναι μια διατροφική δύναμη, γεμάτη με πρωτεΐνες, σίδηρο, χολίνη και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το καλύτερο; Μπορείτε να προετοιμάσετε αυγά με ατελείωτους τρόπους, ενώ κοστίζουν ελάχιστα. Βέβαια, τα αυγά είναι τόσο καλά όσο η διάρκεια ζωής τους.

Όσοι έχουν κρατήσει κατά λάθος ένα κουτί μετά την ημερομηνία λήξης του (και μυρίστηκαν το αποτέλεσμα) γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να αποτρέψετε την αλλοίωση αποθηκεύοντας σωστά τα αυγά.

Ο Jesse Laflamme, τρίτης γενιάς αυγοπαραγωγός της Pete and Gerry’s Organic Eggs, μιλώντας στο realsimple.com λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα αυγά μακροπρόθεσμα είναι να τα καταψύξουμε.

Δείτε τις συμβουλές κατάψυξης αυγών που εφαρμόζει στην οικογένειά του.

Πώς να καταψύξετε τα αυγά

«Μεγάλωσα σε μια φάρμα και είμαι μέλος γενιάς παραγωγών αυγών», λέει ο Laflamme. “Υπάρχουν πιθανώς λίγα πράγματα που χρειάζεται να ειπωθούν για τον αριθμό των αυγών που είχαμε στην κουζίνα μας και μερικές φορές έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε αρκετά έξυπνα κόλπα αποθήκευσης για να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη.”Η κορυφαία συμβουλή του για τη διατήρηση φρέσκων αυγών είναι αρκετά εκπληκτική: Καταψύξτε τα. «Χρειάζεται λίγη προσοχή στο χειρισμό, αλλά μπορείτε να καταψύξετε και τα ασπράδια και τους κρόκους αυγών». Να πώς το κάνει:

Επιλέξτε ποιοτικά αυγά ελευθέρας βοσκής.

Για αρχή, φροντίστε να αγοράσετε τον σωστό τύπο αυγού για κατάψυξη. «Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τον πλούτο των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν (βιταμίνες Β και C, χολίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά)», λέει. “Έτσι, είναι σημαντικό να αγοράζετε αυγά υψηλής ποιότητας που μπορούν να αντέξουν το άγχος των ακραίων θερμοκρασιών. Οι κότες μας έχουν περισσότερο χρόνο για να περιπλανηθούν και να αναζητήσουν τροφή σε εξωτερικούς χώρους στο γρασίδι από τις κότες, οι οποίες συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.”

Προσθέστε αλάτι ή ζάχαρη στους κρόκους των αυγών πριν τους καταψύξετε.

Σύμφωνα με τον Laflamme, η σωστή τεχνική θα σας επιτρέψει να καταψύξετε τους κρόκους των αυγών για έως και τέσσερις μήνες. Φυσικά, η διαδικασία κατάψυξης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υφή των κρόκων αυγών, καθιστώντας τους πολύ πιο δύσκολους στο μαγείρεμα. Για να αποφευχθεί αυτό, χτυπήστε είτε ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι είτε 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για κάθε τέσσερις κρόκους αυγών (¼ φλιτζάνι).

«Σημειώστε ποιο συστατικό χρησιμοποιήσατε, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για κατάλληλα πιάτα», λέει. “Το να χρησιμοποιήσετε κατά λάθος αλατισμένους κρόκους αυγών για τη σπιτική τούρτα γενεθλίων σας δεν είναι το ίδιο!” Και γράφετε πάντα την ημερομηνία κατάψυξης στο δοχείο αποθήκευσης. Όταν μαγειρεύετε με κατεψυγμένους κρόκους αυγών, ξεπαγώστε τους πρώτα κάτω από κρύο νερό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε 1 κουταλιά της σούπας αποψυγμένο κρόκο με έναν φρέσκο ​​κρόκο.

Αποθηκεύστε τα υγρά ασπράδια αυγών σε παγοθήκες.

Τα ασπράδια των αυγών διατηρούνται καλύτερα από τους κρόκους όταν είναι κατεψυγμένα, διαρκούν έως και 12 μήνες. Δεδομένου ότι η υφή στο ασπράδι δεν αλλάζει πολύ με την κατάψυξη, δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι ή ζάχαρη πριν το κρυώσει.

Δοκιμάστε να αποθηκεύσετε μια ντουζίνα ασπράδια αυγών σε παγοθήκες. Αυτά μπορούν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε ψητές συνταγές.

Γεμίστε τα ολόκληρα αυγά με λίγο νερό πριν τα καταψύξετε.

«Μπορείτε επίσης να παγώσετε ολόκληρα αυγά με διάφορους τρόπους, αλλά όχι μέσα στο κέλυφος», εξηγεί ο Laflamme. Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το κέλυφος του αυγού θα σπάσει. Αφαιρέστε το κέλυφος και παγώστε το περιεχόμενο στο σύνολό του, με λίγο νερό. (Ή καλύτερα, χωρίστε τον κρόκο και τα ασπράδια και παγώστε τα χωριστά.)

Μην καταψύχετε παλιά αβγά χωρίς το κέλυφος.

Ποτέ μην καταψύχετε υγρούς κρόκους ή ασπράδια αυγών που έχουν μείνει έξω από το κέλυφος για περισσότερες από δύο έως τέσσερις ημέρες. Για βέλτιστη φρεσκάδα, αποθηκεύστε τα ξεφλουδισμένα αυγά σε αεροστεγή δοχεία για κατάψυξη μέσα στις πρώτες 48 ώρες.

Μην ξεχνάτε πάντως, ότι τα αυγά θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό, γιατί η σαλμονέλα παραμονεύει, οπότε καλύτερα είναι να αγοράζετε λιγότερα αυγά και να τα καταναλώνετε γρήγορα αφού έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να χρειάζεται να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.

Διαβάστε επίσης

Προσλήψεις 3.720 νοσηλευτών στο ΕΣΥ – Μονιμοποίηση των συμβασιούχων της πανδημίας – Δείτε την προκήρυξη

Η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου που έχει δει τα πάντα – από το Μάτι έως την Καρολάιν και τη Τζωρτζίνα – η πρώτη γυναίκα αντιπρύτανης στο ΕΚΠΑ

Τα νέα εμβόλια, οι θάνατοι τον Αύγουστο και η άνοδος στην Αττική

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.