ΕΟΔΥ: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες προστασίας από την COVID-19

Επικαιροποιημένες οδηγίες προστασίας από τον κορονοίό για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει, ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Συνιστάται αποφυγή των ταξιδιών, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνιστάται ισχυρά η αποφυγή μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας, λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, απαιτείται πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι), ενώ ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο, τόσο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου, όσο και για την επανεκκίνηση των ελεύθερων μετακινήσεων και του τουρισμού.

Στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, ωστόσο, χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της COVID-19 λοίμωξης.

Πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ –  https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-schetika-me-ton-emvoliasmo-gia-ton-koronoio-sars-cov-2/ .

Πριν το ταξίδι

Πριν ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με τη χώρα ή την περιοχή προορισμού. Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες της ΙΑΤΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αμερικανικού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), των υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

Αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα.

Στο ταξίδι

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.

Εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα.

Απορρίψτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφύγετε επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.

Τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.

Αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Στην επιστροφή

Κατά την επιστροφή σας, παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες.

Παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας.

Διαβάστε επίσης 

Εισήγηση Επιτροπής: Στο 75% η πληρότητα στα γήπεδα, στο 100% τα πλοία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θα διαγράψει από μέλος του τη Ρωσία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.