Νέο χαράτσι έως 3 ευρώ θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για κάθε εξέταση – Το σχέδιο Άδωνι για το claw back

Ένα ευρώ για κάθε εργαστηριακή εξέταση και 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση του claw back.

Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την 16μελή επιτροπή που έχει συστήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τη διαχείριση του claw back.

Έτσι, μετά την αυξημένη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έως 3 ευρώ που εφαρμόζεται ήδη, οι ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό για μία π.χ. εξέταση αίματος θα πληρώνουν από την τσέπη τους 1 ευρώ, ενώ αν πρόκειται να κάνουν μία ακτιβογραφία ή άλλη απεικονιστική εξέταση θα πληρώνουν 3 ευρώ.

Μάλιστα, τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, όπως είπε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης

Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Επί της ουσίας, οι ασθενείς καλούνται να συμμετέχουν και εκείνοι στο clowback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Διαχωρισμός του claw-back σε πρωτογενές και δευτερογενούς προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό Νομό και ανά κατηγορία.
  • Άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης.
  • Προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • Ενεργοποίηση και λειτουργία της θεσμοθετημένης Επιτροπής Θεραπείας για τα ποιοτικά κριτήρια.
  • Εφαρμογή κωδικού (OTP) στους ασφαλισμένους για την έκδοση παραπεμπτικών εξετάσεων

Διαβάστε επίσης

Άδωνις: Συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς για το ΙΦΕΤ

Ροφήματα που ανακουφίζουν από τους πόνους των αρθρώσεων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.