Άδωνις: Συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς για το ΙΦΕΤ

Συνάντηση με εκπροσώπους όλων των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών έχει σήμερα στις έξι το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories. Το θέμα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει την ευρεία συνάντηση, θα είναι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), λένε οι ίδιες πηγές.

- Advertisement -

Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν για την ατζέντα της συνάντησης. Ωστόσο όλες αυτές οι συνευρέσεις με αντικείμενο το φάρμακο είναι ενδεικτικές της σημασίας, που δίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε αυτόν τον τομέα της δημόσιας υγείας, που – και αυτός – σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενών και με την επιβίωσή τους.

Από την πρώτη στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος της φαρμακευτικής αγοράς και της εύρυθμης λειτουργίας της, προκειμένου, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και ειδικά στις καινοτόμες. Νέα φάρμακα ιδιαίτερα υψηλού κόστους για σπάνια νοσήματα και για χρόνιες παθήσεις, που βοηθάνε αποτελεσματικά στην καλύτερη εξέλιξη της υγείας των ασθενών, έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, δρουν στοχευμένα και συμβάλλουν στην επιβίωσή τους, προσθέτοντας χρόνια ζωής.

Συνάντηση για το ΙΦΕΤ

Το ΙΦΕΤ λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι θυγατρική του ΕΟΦ και προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών, όπως φαρμακευτική έρευνα, παραγωγή φαρμάκων, αποστείρωση ιατρικού υλικού, ελεγχόμενη διάθεση σπάνιων φαρμάκων, αντιδότων και καινοτόμων θεραπειών.

- Advertisement -

Πολύς κόσμος έχει μάθει για το ΙΦΕΤ, όταν έχει χρειαστεί κάποιο φάρμακο, το οποίο, είτε είναι σε έλλειψη, είτε δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας και το ΙΦΕΤ προχωρά σε έκτακτη εισαγωγή του για ορισμένη χρονική περίοδο.

Ειδικά σε περιόδους ελλείψεων το Ινστιτούτο έχει συμβάλει, ώστε να εισαχθούν φάρμακα, τα οποία έλειπαν από τα ράφια των φαρμακείων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αντιδιαβητικού σκευάσματος Ozempic.

Η συνολική δραστηριότητα του ΙΦΕΤ υπολογίζεται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Την τελευταία διετία έξι στα δέκα νέα φάρμακα, που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ήρθαν στην Ελλάδα, διατέθηκαν στους ασθενείς μέσω αυτού.

Καίρια ζητήματα

Ο κ. Γεωργιάδης δεν εξαιρεί κανέναν από το δικαίωμα στην ίση πρόσβαση στα φάρμακα. Επίσης δεν μασάει τα λόγια του και δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί ευθέως με όποιον θεωρεί ότι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις, που είναι σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο των αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, λοιπόν, ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να ζητήσει από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές να συνεχίσουν να βάζουν πλάτη και να φέρνουν τα σκευάσματά τους στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι συμφέρον για εκείνες, βάζοντας στο επίκεντρο τον Έλληνα ασθενή – κάτι, βέβαια, που εξ’ ορισμού το κάνει η φαρμακοβιομηχανία.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες δίνουν δωρεάν δύο στα τρία καινοτόμα φάρμακα στο κράτος και στο παρελθόν έχουν επισημάνει ότι αυτό τους προκαλεί οικονομικό πρόβλημα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν τις συμφέρει.

Το ζήτημα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε οι εταιρείες να μην αποσύρουν τα πρωτοποριακά φάρμακα – όπως έχουν απειλήσει ότι θα κάνουν παλιότερα – και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να μοιραστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να δοθεί γενναίο μερίδιο στα καινοτόμα.

Εξάλλου χθες ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε εκ νέου με εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, παρουσία και του γενικού γραμματέα Άρη Αγγέλη, και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τα νέα φάρμακα και για τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες.

Διαβάστε επίσης

Διεθνές Συνέδριο για τις σπάνιες παθήσεις και τα ορφανά φάρμακα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.