Σε διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη – app για τις ελλείψεις φαρμάκων, Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και παρατάσεις συμβάσεων

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Ο Υπουργός Υγείας, έθεσε το βράδυ της Τρίτης, 19 Σεπτεμβρίου 2023 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Ενιαία Λίστα Χειρουργείων από την ΗΔΙΚΑ
  • Παράταση συμβάσεων
  • Εφαρμογή για τις Ελλείψεις Φαρμάκων
  • Παράταση των μέτρων για τον κορωνοϊό σε εργαζόμενους στην πρόνοια
  • Παράταση των διοικήσεων των Νοσοκομείων
  • Σύσταση Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών με πρόεδρο τον υπουργό Υγείας.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη προβλέπει τα εξής:

  • Παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας περί της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, έως την 31η.12.2023 και για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.
  • Παράταση ισχύος της δυνατότητας υπέρβασης της σαρανταοκτάωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • Παράταση συμβάσεων εργασίας προσωπικού COVID-19 σε προνοιακούς φορείς από τη λήξη τους έως την 31η.12.2023.
  • Παράταση συμβάσεων προσωπικού που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που λήγουν την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, έως την 31η Οκτωβρίου 2024.
  • Το Υπουργείο Υγείας, συστήνει και λειτουργεί την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ως σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς. Υπεύθυνη για την λίστα θα είναι η ΗΔΙΚΑ.
  • Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά. Συστήνεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
  • Αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄ 6), είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης.
  • Η θητεία των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ η οποία παρατάθηκε έως την 30ή.9.2023, καθώς και η θητεία των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., η οποία λήγει έως την 31η.12.2023, παρατείνονται, από τη λήξη τους, αυτοδικαίως, έως την 31η.12.2023.
  • Σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών. Στο Υπουργείο Υγείας συνιστάται Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.ΥΠΕ.) που έχει ως σκοπό τον συντονισμό του έργου των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και την εναρμόνιση των πολιτικών τους για την υγεία. Το ΚΕ.Σ.ΥΠΕ. θα έχει ως πρόεδρο τον υπουργό Υγείας.

Διαβάστε επίσης

O Έλον Μασκ ζητά εθελοντές με κινητικά προβλήματα για την πρώτη κλινική δοκιμή εμφύτευσης τσιπ στον εγκέφαλο

Τι θεωρείται ως έντονη αιμορραγία στην περίοδο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.