Έως τις 31 Μαΐου η συνεργασία ιδιωτικών κλινικών και ΕΣΥ – Απαλλαγή από clawback και rebate

Με 30 εκατομμύρια ευρώ επιχορηγείται εκτάκτως ο ΕΟΠΥΥ, για τις δαπάνες που θα προκύψουν από τη νοσηλεία ασθενών με covid-19 και τη νοσηλεία ασθενών με άλλα νοσήματα στις ιδιωτικές κλινικές. Οι κλινικές απαλλάσσονται από το clawback και το rebate για τις συγκεκριμένες δαπάνες μέχρι τις 31 Μαΐου 2021.

Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας σχετικά με τη «διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4745/2020 (Α΄ 214)».

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

  • Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές, συμμετοχές επί των νοσηλίων, διαφορά θέσης νοσηλείας και κάθε άλλη δαπάνη.
  • Οι αμοιβές και δαπάνες που θα καταβληθούν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας είναι ακατάσχετες.
  • Για τις συγκεκριμένες δαπάνες νοσηλευτικής, ιατρικής περίθαλψης και αποζημίωσης χρήσης δεν εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) και το μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό έκπτωσης (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013.
  • Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και Μ.Ε.Θ. ιδιωτικών κλινικών ορίζεται το ΕΚΑΒ, κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών Μ.Ε.Θ., καθώς και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών.
  • Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της για όλες τις δαπάνες που θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ, μετά την δημοσίευση του παρόντος, ανεξαρτήτως του χρόνου παροχής των υπηρεσιών και έως και την 31.05.2021.

Δείτε την απόφαση

Διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.