Πλεύρης: Σε ΝΠΙΔ θα μετατραπούν τα νοσοκομεία για μεγαλύτερη ευελιξία

Την πρόθεση του να μετατραπούν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα με την Ογκολογική Κλινική του Παίδων Αγία Σοφία, πετύχει, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με στόχο όπως προανήγγειλε τα νοσοκομειακά ιδρύματα να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι καταλυτικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί και πάλι κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 96,1 και 105,8.

Παρότι η μετατροπή του Ογκολογικού Κέντρου του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία πριν από περίπου έναν μήνα, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τους γονείς των παιδιών με καρκίνο, η ηγεσία του υπουργείου υγείας, θεωρεί ότι η πλήρης μετατροπή όλων των δημοσίων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, θα τους δώσει μεγαλύτερη ευελιξία, με αποφυγή γραφειοκρατίας αλλά και ευκολότερη διαδικασία προσλήψεων.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη λειτουργία των δημοσίων δομών. Η μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι άλλη μια παρεξήγηση. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και εμείς κάναμε την Ογκολογική μονάδα στο Παίδων Αγία Σοφία. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι πάλι μοναδικός, μοναδικός, μοναδικός μέτοχος το Δημόσιο. Άρα δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά τα νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού δικαίου είναι μια νομική μορφή με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: Η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ θα προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση στους ασθενείς

Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση εάν θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσοκομείων η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, ανέφερε ότι πρέπει πιλοτικά να εφαρμοστεί σε κάποια νοσοκομεία και να παρακολουθηθεί στην πράξη.

«Με βάση αυτή τη λειτουργία, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έτσι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, αν και στην πράξη αυτό ευοδωθεί, τότε ναι, φυσικά».

Σε ερώτηση για το αν πλέον το ΕΣΥ ιδιωτικοποιείται ο κ.Πλεύρης, δήλωσε «εγώ θα έλεγα το αντίθετο και επειδή έχουμε ακούσει όλοι αυτή την κουβέντα, είναι στο πλαίσιο fakenews».

Για το βασικότατο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Πλεύρης, δήλωσε ότι εκτός από τις προκηρύξεις του 2022 που υλοποιούνται το 2023 και αφορούν 6.500 άτομα προσωπικό, αντίστοιχες θέσεις προβλέπονται για προκηρύξεις που θα βγουν μέσα στο 2023.

«Είναι κρίσιμες αυτές οι δύο προκηρύξεις γιατί ήδη στο ΕΣΥ υπηρετούν γύρω στις 15.000 κόσμος με επικουρική σχέση που μπήκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρα σε μια πρώτη φάση με αυτές τις προκηρύξεις θα καταφέρεις να κάνεις το επικουρικό προσωπικό, μόνιμο».

Τέλος ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις μισθών το 2024 στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ, σύμφωνα και με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης 

Προσωπικός γιατρός: Πάνω από 2 εκατ. πολίτες έχουν, ήδη, εξυπηρετηθεί, τι παραμένει “αγκάθι”

Παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ, 6 ασθενοφόρα που αγοράστηκαν με δωρεές από τον ειδικό λογαριασμό COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.