Πλεύρης για την Ημέρα της Γυναίκας: «Το Υπουργείο Υγείας διασφαλίζει τα δικαιώματα των γυναικών»

«Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Για να γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα πρέπει να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας και την εμπέδωση της ισότητας με πράξεις», αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Παρουσιάζει παράλληλα, τις δράσεις που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Πλεύρης για Ημερα της Γυναίκας

Σημειώνεται πώς, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Διακήρυξη και το Πρόγραμμα Δράσης που υπεγράφη στο Πεκίνο το 1995. Είκοσι οχτώ χρόνια αργότερα, γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρά προβλήματα υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι αποφασισμένος για νέες δράσεις αντιμετώπισής τους.

Δύο από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Τα τελευταία στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλο μισό εκατομμύριο από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Αναπαραγωγική υγεία

Τα προβλήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ευθύνονται για το ένα τρίτο των συνολικών προβλημάτων υγείας για τις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 15 και 44 ετών. Το μη-ασφαλές σεξ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Βία κατά των γυναικών

Πολλές γυναίκες υπόκεινται μια σειρά από διαφορετικές μορφές βίας, αλλά η σωματική και η σεξουαλική βία είναι οι σημαντικές από αυτές. Σήμερα, μία στις τρεις γυναίκες κάτω των 50 ετών έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από κάποιον άνδρα στην ζωή της, ή έχει υποστεί μη-σεξουαλική βία, η οποία επηρεάζει τη σωματική και ψυχική της υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό για τους γιατρούς σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι σε επιφυλακή για σημάδια βίας στις γυναίκες, που εξετάζουν, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του φαινομένου, καθώς και στην παροχή υποστήριξης σε εκείνες που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ψυχική υγεία

Τα στοιχεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στις επιπτώσεις από το άγχος, την κατάθλιψη και από σωματικά συμπτώματα ψυχικών ασθενειών, τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικώς. Η κατάθλιψη είναι το πιο κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας για τις γυναίκες και η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών, οι οποίες έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Διαβάστε επίσης 

Ποια προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου ξεκινούν άμεσα στη χώρα μας

Στάση εργασίας στα φαρμακεία για την τραγωδία στα Τέμπη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.