Εκδήλωση για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ με κόντρες – Οι γιατροί ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

Την παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, ενώ συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τους παρόχους υγείας, λίγο πριν την μεγάλη διήμερη εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού οργανώνει εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Ωστόσο, το Συντονιστικό όργανο των παρόχων έχει αντιδράσει έντονα και σήμερα Δευτέρα ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού καθώς η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει δώσει καμμία απάντηση για “το θέμα του κουρέματος του τεχνητού χρέους που έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας από ποσά claw back προηγούμενων ετών, την αναστολή της προείσπραξης του 70% του claw back του τρέχοντος έτους καθώς και τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων έτους 2022».

Γιατροί και πάροχοι του ΕΟΠΥΥ

Το Συντονιστικό Όργανο εκπροσωπεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και την Ένωση Γιατροί ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ).

Τον περασμένο Νοέμβριο το Συντονιστικό Όργανο είχε συναντηθεί με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για οικονομικής φύσεως ζητήματα των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και των πολυϊατρείων, αλλά ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών ζήτησε προθεσμία για να απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για το εάν και πώς θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αυτά που ζητήθηκαν από πλευράς των παρόχων.
«Δυστυχώς, έως και σήμερα και παρότι τον έχουμε ενοχλήσει επανειλημμένως μέσω επιστολών για τον προσδιορισμό ραντεβού, αλλά και μέσω επικοινωνιών με το γραφείο του, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.
Οι πολίτες εξυπηρετούνται άρτια, γρήγορα και ποιοτικά από τις μονάδες μας και στην
πραγματικότητα οι εξετάσεις πληρώνονται από τους εργαστηριακούς και
κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, αφού η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συστηματικά ανεπαρκής τα τελευταία 10 χρόνια!
Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει
το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και την θέση που δίνει στη Δημόσια Υγεία με τη στάση του
αυτή! Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν!

Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ενόψει
της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου κλάδου και τη βέβαιη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας!», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Συντονιστικό.

Κόντρα διοίκησης ΕΟΠΥΥ και γιατρών

Η κόντρα είχε ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα όταν η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή, στην οποία αναφέρεται σε “αχαριστία” των παρόχων, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση τα εξής:

“Ο Οργανισμός μετά από 10 χρόνια προσφοράς προς όλους τους πολίτες γυρίζει σελίδα ακολουθώντας την πορεία της χώρας που βγαίνει στο ξέφωτο ισχυρή, μετά από πολλά χρόνια δύσκολης πορείας, περίοδο κατά την οποία ο Οργανισμός στάθηκε δυνατός παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, στο πλευρό κάθε συνανθρώπου μας που είχε ανάγκη.

Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί την συνέχιση αυτής της προσπάθειας των εργαζόμενων του Οργανισμού και των 22.000 συμβεβλημένων παρόχων υγείας, με τους οποίους παρά τις δυσκολίες υπήρξε αγαστή συνεργασία έχοντας πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο.

Αυτή λοιπόν η επετειακή εκδήλωση σημαίνει πολλά και σημαντικά για εμάς που έπρεπε να μας ενώνουν όλους κι όχι να μας χωρίζουν.

Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!

Ο ΕΟΠΥΥ με τους εργαζομένους του, παρά το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του την τελευταία 2ετία λόγω της ύφεσης που έφερε η πανδημία, από ίδιους πόρους και έκτακτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε στήριξε, μαζί με τον υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της κατά 20%! Είναι λοιπόν μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους.

Προχωράμε μαζί με όλους τους πολίτες συνεχίζοντας με δύναμη και αξιοπιστία μπροστά και σας καλούμε όλους στην επετειακή αυτή εκδήλωση να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά μας για το αύριο.

Ευχαριστούμε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και τη Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης καθώς και όλους τους χορηγούς μας που εξασφάλισαν την πραγματοποίησή της”.

Απάντηση παρόχων και γιατρών προς ΕΟΠΥΥ

Οι πάροχοι και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί από την δική τους πλευρά απάντησαν με ανακοίνωσή τους, στην οποία τονίζουν πως τούς προσβάλλει η ανακοίνωση της διοικήτριας και σημειώνουν πως “οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι” έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών…

Αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:

«Ποιοι είναι οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι τελικά που τους προσβάλει η κα Καρποδίνη με τέτοιο τρόπο;

Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την επιθετική τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ για να πείσει πως το πάρτυ που έχει προγραμματίσει για τις 23 και 24 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο είναι δεξίωση στην οποία θα γιορταστεί η ‘χαρά’ που μοιράζει αφειδώς ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 11 χρόνια!

Έχουμε μείνει έκπληκτοι για τον τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ εκδηλώνει τις ευχαριστίες του προς ‘κάποιους’ (όπως τους αποκαλεί), οι οποίοι είναι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας και οι οποίοι στήριξαν τον ΕΟΠΥΥ, τόσο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός από τη σύστασή του, όσο και εν μέσω της πανδημίας κατά την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τους ευχαριστούσε για τη συμμετοχή τους στον αγώνα κατά της COVID-19!

Έχουμε μείνει ακόμα έκπληκτοι με τη στάση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δις ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα ‘κούρεψε’ από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία και ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι η αντίδρασή μας σε αυτό το πάρτυ είναι ζήτημα εργαλειοποίησης για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διοικήτρια του Οργανισμού!

Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι ο ορισμός της λέξης ευεργετηθείς είναι αυτός που έχει μεγάλο όφελος από κάτι, διότι η κα Καρποδίνη μάλλον τον έχει παρανοήσει. Μετά τα 2,2 δισ. ευρώ άμεσων περικοπών (που θα ήταν 2,3 δισ. ευρώ αν δεν απέδιδαν οι προσπάθειες του υπουργού Υγείας να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός μας τα δύο τελευταία χρόνια με 100 εκατ. ευρώ), χώρια τις έμμεσες περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων στον τιμοκατάλογο του 1991, ειλικρινά θα θέλαμε να γνωρίζουμε τελικά ΠΟΙΟΣ είναι ο ευεργετηθείς!!!

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον ΕΟΠΥΥ πως η τελική τιμή αποζημίωσης μας, μετά τις περικοπές, είναι στο 30% των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991!

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Γενική Αίματος και η Γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία, το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ, το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ!

Να σας ενημερώσουμε κα Καρποδίνη, ότι οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι, όπως τους χαρακτηρίζετε έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών.

Ποιοι είναι οι ευεργετηθέντες και οι αχάριστοι τελικά που τους προσβάλει η κα Καρποδίνη με τέτοιο τρόπο;

Οι γιατροί και τα εργαστήρια στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ

Μήπως οι γιατροί, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ για να παρέχονται άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες αυτής της χώρας και τελικά βρίσκονται και στο στόχαστρο;

Απαιτούμε από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Καρποδίνη να ζητήσει άμεσα συγγνώμη από τους χιλιάδες γιατρούς και φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποκαλεί αχάριστούς και ευεργετηθέντες!

Ζητούμε από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και τον ΠΙΣ να καταδικάσουν τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ και ζητούμε επιπλέον να απέχουν από την εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσβολή που υφίστανται τα μέλη τους!

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να πάρει θέση για την προσβολή που υφίστανται οι γιατροί και οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Καλούμε όλους τους ιατρούς να είναι εν αναμονή των εξελίξεων! Οι αχάριστοι και ευεργετηθέντες”!».

Διαβάστε επίσης

Ακόμα και τα αθώα ποτά επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου – Τα 6 χειρότερα

Αν κάνετε αυτό στο ντους, η τριχόπτωση αυξάνεται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.