Ακόμα και τα αθώα ποτά επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου – Τα 6 χειρότερα

Ακόμα και κάποια σχετικά αθώα ποτά επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, οπότε είναι καλό να γνωρίζετε ποια είναι και να τα περιορίσετε στο ελάχιστο.

Αυτό που πίνουμε έχει βαθιά επίδραση στη συνολική υγεία, το σωματικό βάρος και την υγεία του εγκεφάλου. Τα συγκεκριμένα ποτά είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν σε όχι και τόσο υγιεινά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή, όπως τα πρόσθετα σάκχαρα.

Η πρόσθετη ζάχαρη στα ποτά είναι υψηλότερη στα κανονικά αναψυκτικά και στα ποτά με γεύση φρούτων. Τα αθλητικά ποτά και ο γλυκός καφές ή το τσάι συμπληρώνουν τις άλλες κύριες πηγές πρόσθετης ζάχαρης. Αυτά τα ποτά παρέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα ζαχαρούχα επιδόρπια και άλλα γλυκά.

Δείτε τα ποτά που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και θα πρέπει να αποφεύγετε

Ζαχαρούχα ποτά

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC, σχεδόν οι μισοί ενήλικες καταναλώνουν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη -δηλαδή αναψυκτικό, ποτό με γεύση φρούτων, αθλητικά ποτά και άλλα- την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 150 θερμίδες ή 37 γραμμάρια θερμίδων ζάχαρης που απορροφάται γρήγορα μέσα στην ημέρα. Το ανώτατο όριο για τα πρόσθετα σάκχαρα που έχει οριστεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είναι 36 γραμμάρια ανά 150 θερμίδες για τους άνδρες και 25 γραμμάρια ανά 100 θερμίδες για τις γυναίκες.

Η ζάχαρη είναι επιζήμια για τη φαιά ουσία, επειδή συνδέεται με μεταβολικές καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταβολικό σύνδρομο, φλεγμονή και διαβήτη τύπου 2. Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για άνοια, επειδή η διατήρηση της φαιάς ουσίας σε υγιή επίπεδα δια βίου συνεπάγεται τη διατήρηση των εκατομμυρίων αιμοφόρων αγγείων που υποστηρίζουν τον εγκέφαλό μακριά από πλάκες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι έπιναν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν ροφήματα με ζάχαρη. Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό διπλασιάστηκε επίσης μεταξύ εκείνων που έπιναν τα πιο ζαχαρούχα ποτά.

Έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δείχνει επίσης ότι τα άτομα που πίνουν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είναι πιο πιθανό να έχουν φτωχότερη μνήμη, μικρότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου και σημαντικά μικρότερο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με συμπτώματα της προκλινικής νόσου του Αλτσχάιμερ.

Milkshakes

Τα μιλκσέικ είναι η απόλυτη απόλαυση για πολλούς, αλλά η ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη είναι διπλό κακό για την υγεία του εγκεφάλου σας. Τα κορεσμένα λιπαρά, που υπάρχουν στα πλήρη γαλακτοκομικά τρόφιμα, τα λιπαρά κρέατα, το βούτυρο και τα έλαια καρύδας και φοινικέλαιου είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης.

Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με το eatthis.com. Στην πραγματικότητα, τρεις μεγάλες μελέτες ανθρώπινου πληθυσμού έχουν βρει ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών διπλασιάζει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ οι δίαιτες με ακόρεστα λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο. Ένα μέτριο σέικ σοκολάτας από αλυσίδες εστιατορίων έχει 650 θερμίδες, 85 γραμμάρια (έως 21 κουταλάκια του γλυκού) προστιθέμενη ζάχαρη και 11 γραμμάρια κορεσμένου λίπους – ή περισσότερο από το μισό του συνολικού κορεσμένου λίπους που πρέπει να έχετε σε μια ολόκληρη μέρα.

Ειδικά Ροφήματα Καφέ

Ο κανονικός καφές και το τσάι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά και άλλα φυτικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, αλλά πολλοί λάτρεις του καφέ προτιμούν τα ροφήματα τους με ζάχαρη. Εάν απολαμβάνετε ειδικά ροφήματα από το αγαπημένο σας καφέ, μπορεί να λαμβάνετε μια εκπληκτική ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης και ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών.

Τα κοινά ροφήματα όπως η μόκα, ο λάτε με σιρόπι και άλλα μπορούν να έχουν την ίδια ζάχαρη με δύο αναψυκτικά. Αυτές οι πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες επιλογές ισοδυναμούν με την κατανάλωση κέικ ή πολλών μπισκότων σοκολάτας.

Αθλητικά ποτά

Καλό είναι να περιορίσετε και την ποσότητα των αθλητικών ποτών που πίνετε κάθε μέρα. Τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά για τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτά τα ποτά μπορεί να είναι τόσο ύπουλα είναι ότι διατίθενται στο εμπόριο ως πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις αντί των αναψυκτικών. Ενώ τα αθλητικά ποτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των κορυφαίων αθλητών και στη διατήρηση της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων τύπου αντοχής, οι περισσότεροι αθλητές του Σαββατοκύριακου μπορούν να πίνουν νερό αντί για αθλητικά ποτά.

Ένα τυπικό μπουκάλι αθλητικού ποτού όπως έχει 140 συνήθως θερμίδες και 34 γραμμάρια (8,5 κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρη. Αυτή είναι όλη η ζάχαρη που πρέπει να έχουν οι ενήλικες σε μια μέρα.

Ποτά αποκατάστασης

Παρόμοια με τα αθλητικά ποτά, τα ποτά αποκατάστασης είναι σχεδιασμένα για αθλητές. Έχουν αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη 4:1, και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αναπλήρωση υγρών, υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι και τόσο υγιεινά για την υγεία του εγκεφάλου είναι ότι είναι πλούσια σε θερμίδες και παρασκευάζονται με απλούς υδατάνθρακες.

Ενεργειακά ποτά με καφεΐνη

Τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη αναπτύχθηκαν αρχικά για αθλητές ή για να βοηθήσουν τους φοιτητές να μένουν ξύπνιοι για να διαβάζουν, αλλά δεν έχουν κανένα όφελος όσον αφορά τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, ένα τυπικό κουτάκι έχει το λιγότερο 168 θερμίδες και 37 γραμμάρια (9 κουταλάκια του γλυκού) πρόσθετη ζάχαρη. Αν θέλετε την καφεΐνη που παρέχουν αυτά τα είδη ποτών, αναζητήστε γεύσεις χωρίς ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης

Αν κάνετε αυτό στο ντους, η τριχόπτωση αυξάνεται

Το σχέδιο για τα φάρμακα: Έρχονται νέες τιμές, οι εξαιρέσεις από το clawback

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.