Αλλαγές στη συνταγογράφηση για τα ελλειπτικά φάρμακα – Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Μια νέα διαδικασία συνταγογράφησης θα διαμορφωθεί για τα ελλειπτικά φάρμακα ώστε να μπορούν οι πολίτες, οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί να εξασφαλίσουν την κατάλληλη θεραπεία, χωρίς ταλαιπωρία και αναζήτηση του κατάλληλου φαρμάκου από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Στις αλλαγές συνταγογράφησης και στην μικρή επιβάρυνση που ενδεχομένως να έχουν οι πολίτες, της τάξης των μερικών λεπτών του ευρώ, αναφέρθηκαν ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου στη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης.

Από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ θα σταλούνε στην ΗΔΙΚΑ επισημάνσεις για 94 ATC (κατηγορίες φαρμάκων).

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες στις συνταγές

Ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράφει το συγκεκριμένο σκεύασμα επιλογής του ή ο φαρμακοποιός να δίνει αυτό που θέλει, αλλά θα είναι ανοιχτή η συνταγή και ο ασθενής θα παίρνει όποιο φάρμακο υπάρχει διαθέσιμο με την συγκεκριμένη δραστική ουσία. Αυτή η διαδικασία αφορά περίπου 150 – 160 φάρμακα όπου η διάθεση τους θα ομαλοποιηθεί.

Επιπλέον για τα ευρείας χρήσης μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα φαρμάκων που θα χορηγούνται ως εναλλακτικά των σκευασμάτων σε έλλειψη.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, οι γιατροί μπορούσαν να συνταγογραφούν φάρμακα με την εμπορική τους ονομασία σε ένα ποσοστό μέχρι 15%. Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν μπορούσαν να χορηγήσουν γενόσημο ή άλλο φάρμακο αν το φάρμακο της συνταγής ήταν σε έλλειψη.

Τώρα οι πολίτες θα παίρνουν συνταγές δραστικής ουσίας από τους γιατρούς, ενώ ο ΕΟΦ ξεκινά διαδικασία ενημέρωσης για το ποια φάρμακα λείπουν και με ποια μπορούν να αντικατασταθούν.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις, όμως κι αν συμβεί αυτό θα είναι της τάξης των μερικών λεπτών του ευρώ.

Ωστόσο, ο ΕΟΦ θα εξετάσει το θέμα των αυξήσεων σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Απαγόρευση πωλήσεων παρακεταμόλης μέσω διαδικτύου

Επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις γιορτές – Τι πρέπει να προσέξετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.