Πλεύρης: Διασφαλισμένη η επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά – Έκτακτες εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσον αφορά στην αντιμετώπισή των ελλείψεων φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων.

Όπως ανέφερε ο κ.Πλεύρης κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, και προέδρου του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, «Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, καθώς έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή που μπορεί να τροφοδοτεί με φάρμακα. Το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά».

Και συνέχισε: “Ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες αν διατηρούν αποθέματα και προμηθεύουν ομαλά την αγορά. Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε ο  πολίτης να γνωρίζει ποιο φάρμακο να αναζητήσει που θα έχει αντίστοιχη δραστική ουσία με το επώνυμο φάρμακο που δεν βρίσκει.

Αυξημένη κατανάλωση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, φέτος παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση κατά 25-30% στα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη. «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες χώρες σε πιο ακριβά φάρμακα, όπως ΗΠΑ και άλλες», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στην ισχυρή εγχώρια παραγωγή που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα, αντίστοιχα αυτών που είναι σε έλλειψη. «Δεν είναι πρόβλημα τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: Μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Συνέχιση ελέγχων σε φαρμακαποθήκες

Έλεγχοι σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για διατήρηση των αποθεμάτων

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή ελληνικών βιομηχανιών σε δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη.

Συνεννόηση με ΕΟΦ για ενημέρωση για γενόσημα φάρμακα αντίστοιχης ουσίας και αξίας

Ενημέρωση στους γιατρούς για ελλείψεις, για ανάλογη συνταγογράφηση

Μόνο άϋλη συνταγογράφηση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» γιατί το σύστημα Υγείας είναι διασφαλισμένο, είπε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι «τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα – τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα». Το πρόβλημα ελλείψεων εντοπίζεται «μόνο στα φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες».

Η αύξηση της παραγωγής μας, οι έκτακτες εισαγωγές, η βελτίωση της τροφοδοσίας της αγοράς μετά τις εορτές και η σειρά των λοιπών μέτρων που έχουν αναλυθεί σε συνδυασμό με την ύφεση που θα παρουσιάσουν οι λοιμώξεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχει προηγηθεί η έξαρση, θα ομαλοποιήσουν την αγορά και μέχρι τότε έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κανένα φάρμακο. Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή και μόνιμη έλλειψη δεν θα υπάρξει, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει η ομαλοποίηση της έλλειψης παιδικών φαρμάκων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου,  σημείωσε πως ο ΙΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη την αναζήτηση για παιδικά σιρόπια και εισπνεόμενα από ξένες αγορές και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Σε 7-10 ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλοποίηση της έλλειψης παιδικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θεωρούμε πως σε ένα μήνα η κατάσταση αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», επισήμανε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, εξήγησε ότι όσα φάρμακα λείπουν θα αντικαθίστανται από 94 κατηγορίες φαρμάκων από τις οποίες θα επιλέγουν οι γιατροί όταν θα συνταγογραφούν.

Διαβάστε επίσης 

Ελλείψεις φαρμάκων: Έρχεται παρέμβαση εισαγγελέα

ΠΙΣ: Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ τσεκάρει αν 3 αναισθησιολόγοι λένε αλήθεια ότι έχουν COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.