Προϋπολογισμός 2023: Υποχωρεί η πανδημία, υποχωρεί και η χρηματοδότηση – Επιπλέον 80 εκατ. για μισθολόγιο και προσωπικό γιατρό

Πιστώσεις επιπλέον 80 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 για τις αποδοχές των γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, αλλά η υποχώρηση της πανδημίας σηματοδοτεί και υποχώρηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Μειωμένη η χρηματοδότηση των νοσοκομείων στον προϋπολογισμό του 2023

Στον προϋπολογισμό του 2023 για το υπουργείο Υγείας είναι μειωμένη η χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 414 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό ποσό θα ανέρχεται σε 5,202 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,616 δισ. το 2022. Η μείωση αυτή εξηγείται από τις μειωμένες ανάγκες που θα υπάρχουν πλέον λόγω της αντίστοιχης μείωσης των αναγκών που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας.

Για το 2023 έχουν προϋπολογιστεί για την πανδημία πιστώσεις ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ και αυτές θα αφορούν στην μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε λόγω COVID-19.

Ο προϋπολογισμός του 2023 και αυξήσεις στους γιατρούς

O συνολικός τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου έχει ενισχυθεί κατά 375 εκατομμύρια και από αυτά:

  • 53,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση του μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ κατά 5%, την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30% και του νοσοκομειακού επιδόματος κατά 120 ευρώ,
  • 34 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την αποζημίωση των γιατρών των Κέντρων Υγείας που θα είναι προσωπικοί γιατροί.

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, για το 2023 προβλέπονται έσοδα 6,3 δισ. ευρώ και έξοδα 6 δισ. ευρώ, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,711 στο 2023 από 2,5 δις ευρώ το 2022.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Από τον Δεκέμβριο δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου

Βρείτε σε ποια κατηγορία γονιών ανήκετε και πώς επηρεάζετε την ανατροφή των παιδιών σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.