Πλεύρης: Από τον Δεκέμβριο δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου

Τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η εφαρμογή του δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου. Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τον επόμενο μήνα, θα ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) οι δικαιούχοι για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Τα προγράμματα αυτά διαφέρουν κατά πολύ από τον ατομικό προληπτικό έλεγχο, αφού παρέχουν πληθυσμιακά δεδομένα ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας στη χώρα.

Οι δικαιούχοι

Για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δικαιούχοι για τεστ ΠΑΠ, είναι 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

Το Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου αφορά 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, ενώ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω των προγραμμάτων αυτών θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας.

Σχετικά με τον κορονοϊό ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει σταθερότητα σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ. Όπως είπε οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι κάτω από 100, ενώ σημείωσε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει μεγαλύτερη πίεση αλλά είναι ελεγχόμενη.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το με το νέο νομοσχέδιο έρχονται αυξήσεις στους γιατρούς, οι οποίες θα δοθούν αναδρομικά από τον Ιούνιο. Όπως είπε η αύξηση είναι για όλους τους γιατρούς, ενώ στους γιατρούς των ΜΕΘ, των επειγόντων περιστατικών και στους αναισθησιολόγους, υπάρχει και επιπλέον επίδομα που μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ.

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας: Όπως είπε στο πρώτο τρίμηνο έγιναν 52.000 δωρεάν μαστογραφίες και 3000 διαγνώστηκαν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, ενώ σημείωσε πως τον επόμενο μήνα πρόγραμμα θα αρχίσει και η εφαρμογή του δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου: Από τον επόμενο μήνα, θα ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) οι δικαιούχοι για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης

Βρείτε σε ποια κατηγορία γονιών ανήκετε και πώς επηρεάζετε την ανατροφή των παιδιών σας

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Μάθε για τα πολλαπλά οφέλη του

Η ψυχική υγεία στο επίκεντρο: Κέντρα Ημέρας για όλους από το «Θάλπος-Ψυχική Υγεία»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.