Τι απαντά ο Θ.Πλεύρης για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία

Απαντήσεις σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναβολές χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, σημείωσε ό,τι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η κάλυψη σε αναισθησιολόγους είναι επαρκέστατη, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων σε μεγάλες πόλεις και ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ έντονο στο «Ιπποκράτειο» με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σημειώνοντας ότι, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων συνολικά στην Ευρώπη, ανέφερε ότι στη χώρα μας το ΕΣΥ έχει πρόβλημα γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ελκυστικός για τους αναισθησιολόγους.

Τι απαντά ο Θ.Πλεύρης για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία

Όσον αφορά τις λύσεις στο πρόβλημα αυτό δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ενεργοποιήσουμε τη διάταξη, την οποία έχουμε ψηφίσει, ότι όσες ιδιωτικές κλινικές συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα δίνουν αναισθησιολόγους. Έκανα και προσωπικά σύσκεψη με τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης κι έχω ζητήσει για το επόμενο εξάμηνο -και μαζί με τους ΥΠΕάρχες θα γίνει συζήτηση- να έχουμε την κάλυψη και από τους ιδιώτες για να μην χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το αυστηρό άρθρο που υπάρχει.

Παράλληλα, μέσα από το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας θα δώσουμε ειδικά κίνητρα σε ειδικότητες που απουσιάζουν και θα έχουμε και τη δυνατότητα να δώσουμε σε αυτές τις ειδικότητες και το δικαίωμα της μερικής απασχόλησης, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η παρουσία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θα έχουμε κι ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο που συνδυάζεται και με το μισθολογικό κομμάτι, προκειμένου συνολικά να υπάρξει επιθυμία επιστροφής επιστημόνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στις ειδικότητες που έχουν πρόβλημα.

Επιπλέον, για το Ιπποκράτειο -γιατί καταλαβαίνω ότι είναι ένα κεντρικό θέμα- είμαστε σε συνεννόηση με το «Λαϊκό» στην Αθήνα να αυξήσει τον χρόνο εφημέρευσης ως προς τις μεταμοσχεύσεις, προκειμένου να κερδίσουμε ώρες για τους αναισθησιολόγους, αν υπάρχει ανταπόκριση από τους ιδιώτες».

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει ανταπόκριση στο πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Βέβαια το πρόβλημα είναι -κι αυτό θέλω να το πω ευθέως- ότι από τη στιγμή που έχουμε και το νομοθετικό εργαλείο, θα υποχρεωθούν να προσέλθουν οι ιδιώτες -οι ιδιωτικές κλινικές. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό που από την πλευρά μου το θεωρώ και δίκαιο.

Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές – δεν είναι ότι λειτουργούν αυτόνομα. Άρα και οι εργαζόμενοι στις κλινικές αυτές λαμβάνουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι λελογισμένο ,όταν υπάρχει πρόβλημα -όπως αποδεδειγμένα υπάρχει στο Ιπποκράτειο- να μπορούμε να έχουμε κάποιες εφημερίες από γιατρούς ειδικοτήτων. Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερη ένταση. Φάνηκε από τη συνεννόηση που κάναμε ότι αντιλαμβάνονται το θέμα, θα μιλήσουμε και με τους αναισθησιολόγους και πιστεύω ότι θα βρουν μία χρυσή τομή που ούτε να πιεστούν αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε λελογισμένα υπηρεσίες. Άρα ανταπόκριση υπάρχει».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο θέμα του Ογκολογικού και του Παιδιατρικού νοσοκομείου ο κ Πλεύρης ανέφερε ότι το μεν Παιδιατρικό βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος , η κατασκευή του θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το δε Ογκολογικό χωροθετήθηκε και ότι εντός του έτους θα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα καθώς προχωράει η παραχώρηση του στρατοπέδου Καρατάσιου και ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αδειοδοτικές διαδικασίες.

Αναφερόμενος στο θέμα της αποκατάστασης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Παπανικολάου που καταστράφηκε από πυρκαγιά ανέφερε ότι υπήρξε μια παραπληροφόρηση, ότι ήδη έχουν εγκριθεί τα κονδύλια και ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Παπαγεωργίου

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «η επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου σηματοδοτεί ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας από δω και πέρα, το μοντέλο του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που θεωρούμε ότι θα εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα τους πολίτες.

Μιλήσαμε για τα θέματα, τα οποία υπάρχουν και κυρίως για την κάλυψη των θέσεων συνολικά με την προκήρυξη που βγήκε τώρα για τους νοσηλευτές τους γιατρούς αλλά και το λοιπό προσωπικό που θα βγει τον άλλον μήνα και παράλληλα είδαμε και το μοντέλο νέων σχέσεων οι οποίες θα υπάρξουν και κυρίως η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που θέλουμε στο επόμενο στάδιο να αρχίσουν να λειτουργούν.

Και το Παπαγεωργίου είναι ένα νοσοκομείο το οποίο μπορεί να υποστηρίξει απογευματινά χειρουργεία. Παράλληλα αναφερθήκαμε στα έργα που θα γίνουν στο νοσοκομείο από το Ταμείο Ανάκαμψης . Είναι έργα που έχουν να κάνουν με τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου αλλά αντιστοίχως και με την Ογκολογική Κλινική Βραχείας Νοσηλείας που είναι έργα τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε βάθος χρόνου, πολύ μικρό, δηλαδή μέχρι το 2025 θα έχουν λειτουργήσει ».

Πλεύρης για ανεμβολιαστους υγειονομικούς

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόβλεψη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας έως τις 31/12 είπε :«Αυτό θα εξεταστεί όταν θα φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο στις 31/12. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι βάσει της πορείας της πανδημίας θα πάρει απόφαση και για τις αναστολές. Δεν θα επανεξεταστεί κάτι πριν από τις 31 Δεκεμβρίου. Κάπου σ’ εκείνο το διάστημα και βάσει των συνθηκών θα πάρουμε την απόφαση».

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης για Μητροπολίτη Δωδώνη: Αυτές οι απόψεις, όταν ακούγονται μας οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα

Ανησυχία ΕΟΔΥ για την επίπτωση του ιού του Δυτ. Νείλου – 146 κρούσματα στην Ελλάδα

Στα κάγκελα οι πολυεθνικές, ο εξωστρεφής Άρης και η στυγνή Νάντια

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.