Οι τρεις τρόποι εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό γιατρό από την 1η Ιουλίου

Τρείς θα είναι οι τρόποι εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό γιατρό και το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι έως το τέλος του έτους θα έχει εγγραφεί το 50% του πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας τη Δευτέρα στο Open, την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε και η σύμβαση για τους γιατρούς, η οποία προβλέπει αμοιβές που κυμαίνονται από 20 έως 45 ευρώ το άτομο, για εγγραφή πληθυσμού 2.000 ατόμων. Για μέχρι 800 εγγεγραμμένους πολίτες, οι γιατροί θα προσφέρουν τρεις ώρες την ημέρα εργασίας στον ΕΟΠΥΥ και θα φτάνουν από 15 ώρες έως 35 ώρες την εβδομάδα. Οι χρόνοι εργασίας των ιατρών θα είναι ρεαλιστικοί.

Η σύμβαση αυτή θα αναρτηθεί αυτή την εβδομάδα στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα γιατροί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχουν μπει στο σύστημα οι περίπου 2,5 χιλιάδες γιατροί που υπάρχουν στα κέντρα υγείας, που και αυτοί θα παίρνουν επιπλέον αμοιβή για την εγγραφή των πολιτών. Και παράλληλα με την εγγραφή των γιατρών, θα εγγράφονται και οι πολίτες.

«Οι γιατροί επαρκούν γιατί εμείς έχουμε υπολογίσει ότι περίπου για το σύνολο του πληθυσμού θα χρειαστούν γύρω στους 5.500 γιατρούς. Το σύστημα είναι έτσι που και 7 και 8 και 10 χιλιάδες να μπουν δε μας ενοχλεί, διότι πληρώνουμε κατά άτομο, δεν πληρώνουμε με μισθό το γιατρό αλλά για τους πολίτες τους οποίους γράφουν. Άρα η αμοιβή ακολουθεί τον πολίτη», είπε.

«Δεδομένου ότι έχουμε περίπου 2.500 γιατρούς στα κέντρα υγείας που θεωρούμε ότι αυτοί εκ των πραγμάτων θα δείξουν μια προθυμία γιατί θα έχουν επιπλέον χρήματα του μισθού τους, υπολογίστε ότι στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ ήταν 2000 οικογενειακοί γιατροί – που μόλις έκανε τις αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς ήταν προς το χειρότερο μείνανε οι μισοί- άρα και μόνο αυτοί να επιστρέψουν σε μια πρώτη φάση και με τους γιατρούς των κέντρων υγείας, γιατί το νούμερο που σας είπα είναι όταν θα φτάναμε 100% του πληθυσμού», συνέχισε.

«Δεν φιλοδοξούμε να φτάσουμε μέσα σε δυο και τρεις μήνες 100% τον πληθυσμό. Η λογική μας είναι μέσα σε αυτό το έτος να φτάσουμε περίπου το 50% του πληθυσμού, εξήγησε.

Οι τρεις τρόποι εγγραφής στον προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ακόμα ότι όταν αναρτηθούν τα συμβόλαια των γιατρών, θα πρέπει να μπαίνουν οι γιατροί στο σύστημα και να εγγράφονται οι πολίτες.

Θα υπάρχουν τρεις τρόποι εγγραφής στον προσωπικό γιατρό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι τρεις τρόποι εγγραφής στον προσωπικό γιατρό:

Θα ανοίξει πλατφόρμα για να εγγράφονται, θα μπορούν να εγγράφονται απευθείας στον γιατρό τους και με ρύθμιση την οποία θα φέρουμε και στο νομοσχέδιο που έχουμε αυτή την εβδομάδα θα μπορούν και μέσω των φαρμακείων να γράφονται στους προσωπικούς γιατρούς.

Η εγγραφή θα ξεκινήσει από 1/7. Στην πραγματικότητα θα ξεκινήσει λίγο αργότερα γιατί πρώτα θα πρέπει να έχουν εγγραφεί γιατροί στο σύστημα για να μπορέσουν να γράφονται και οι πολίτες.

Από 1/9 θα αρχίσουν να πληρώνονται και οι γιατροί.

Από 1/10 όποιος δεν είναι εγγεγραμμένος θα πληρώνει επιπλέον 10% συμμετοχή στις πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και στη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν έχουμε άλλη απαίτηση από τον πολίτη, δηλαδή να πηγαίνει με παραπομπή του προσωπικού γιατρού.

Μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει απευθείας στους ειδικούς γιατρούς, δεν έχουμε κάποιον τέτοιον περιορισμό.

«Η μόνη υποχρέωση σε κάτι που είναι απολύτως δωρεάν είναι να είναι εγγεγραμμένος και εγώ θα ήθελα να το δούμε από τη θετική πλευρά,, είπε ο κ. Θ. Πλεύρης, ότι αυτή τη στιγμή δίνεται από την πολιτεία μια δυνατότητα στους πολίτες να έχουν έναν γιατρό ο οποίος θα είναι το πρώτο σημείο αναφοράς τους.

Αυτή τη στιγμή ο πολίτης συχνά κινείται λίγο χωρίς καθοδήγηση. Έχει κάτι και δεν ξέρει που να πάει και πηγαίνει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και ταλαιπωρείται ο ίδιος αλλά πιέζονται και τα νοσοκομεία.

Είναι σημαντικό τώρα που ένας ηλικιωμένος άνθρωπος θα μπορεί να γράφει τα φάρμακά του χωρίς να πληρώνει τίποτα, εάν αισθάνεται κάτι θα μπορεί να πάρει τηλέφωνο τον προσωπικό γιατρό και να του πει άμεσα τι πρέπει να κάνει χωρίς παράλληλα να τον περιορίζουμε.

Το πρόβλημα τους συστήματος μέχρι τώρα ήταν ότι εξαρτούσαμε τις αμοιβές γιατρών από το αν θα γινότανε επίσκεψη, από το αν θα γράψει κάτι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γινόντουσαν και πράξεις που δεν χρειάζονταν.

Αντιθέτως τώρα εμείς τι λέμε; Με το που εγγράψεις τον ασθενή, τον πολίτη, αυτομάτως πληρώνεσαι. Και όλο το χρόνο ο πολίτης να μην κάνει χρήση της υπηρεσίας, ο γιατρός θα πληρωθεί και ειλικρινά τα χρήματα μπορούν να φτάσουν για κάποιον άνθρωπο που θα κάνει, για κάποιον γιατρό που θα κάνει εξάντληση των δυνατοτήτων που του δίνεται, σε 70.000 ευρώ ετησίως».

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο: Σύλληψη του πρόεδρου ΚΥ Μήλου γιατί έφτιαξε χώρο για τη στέγαση γιατρού – Παρέμβαση Πλεύρη

Πλεύρης σε Πολάκη για πόθεν έσχες: Να μην είχα κληρονομήσει τίποτα και να ζούσε η μητέρα μου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.