Θ. Πλεύρης: Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται μηχανισμούς ελέγχων – Τι αλλάζει στη φαρμακευτική δαπάνη

Στην προαναγγελία κατάθεσης τροπολογίας για τη φαρμακευτική δαπάνη προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για τις διατάξεις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός ανάφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες παρόχων στην πηγή γιατί εκεί μπορεί να περιορίσεις την προκλητή δαπάνη, στην ποιότητα των υπηρεσιών και με δείκτες συνταγογράφησης καθώς όσο και εάν έχει γίνει μια προσπάθεια περιορισμού της δαπάνης τα προηγούμενα δέκα χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε.

Οι μηχανισμοί του rebate ή του clawback, ή των αυξημένων συμμετοχών, δεν σημαίνει ότι η δαπάνη αυτή δεν υφίσταται.

Στη συνέχεια, κατά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Θάνος Πλέυρης, προχώρησε στην προαναγγελία κατάθεσης τροπολογίας για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Έρχεται τροπολογία για τη φαρμακευτική δαπάνη

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως εξετάζει την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα υπάρξει «ένα επιπλέον rebate στα μη γεννόσημα φάρμακα, δηλαδή θα αλλάξει το πολυώνυμο που υπήρχε, σε κατηγορίες φαρμάκων που δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ καθώς θα υπάρξει και ένας κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα των κατηγοριών 1Α και 1Β, με την ενοποίησή τους. Παράλληλα, για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα υπάρχει πλαφόν του clawback».

Σήμερα, είπε, σε μεγάλο βαθμό η Πολιτεία δεν λαμβάνει τις εκπτώσεις που μπορεί να πάρει και υπό αυτήν την έννοια ένα τμήμα του clawback είναι ένα κομμάτι σε μεγάλο βαθμό άδικο, αλλά έχει και ένα τμήμα του που το Κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει να το παίρνει με εκπτώσεις.

Σχετικά με τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ο κος Πλεύρης ανέφερε, πως θα εξετάσει τα όσα ακούστηκαν από τους βουλευτές στην Επιτροπή και θα τοποθετηθεί στην δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα. Τόνισε πάντως, ότι το συμφέρον του ασφαλισμένου παραμένει και αυτό είναι οι καλύτερες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές.

Διαβάστε επίσης 

Ο… Ρουβάς των λοιμωξιολόγων, ο προκλητικός Γκίκας και οι αποχωρήσεις από το Υπουργείο Υγείας

ΕΟΔΥ: Ο μύκητας Candida auris, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.