Έρχεται ο προσωπικός γιατρός – Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα έχουν τον προσωπικός τους γιατρό (παλαιότερα ο οικογενειακός γιατρός), ο οποίος θα συντάσσει τον ψηφιακό φάκελο υγείας, θα μπορεί να συνταγογραφεί και να συστήνει προληπτικές εξετάσεις, ενώ θα είναι υπεύθυνος για την παραπομπή σε δημόσια νοσοκομεία σε περίπτωση τακτικών περιστατικών.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Απριλίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο προσωπικός γιατρός

Οι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί, ενώ θα μπορούν να είναι εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς που θα δηλώσουν συμμετοχή και γιατροί των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλάδή, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς στη σύμβαση που θα υπογράψουν θα προβλέπεται ρύθμιση βάση της οποίας θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία εάν παραστεί ανάγκη.

Στο ίδιο πλαίσιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιες μονάδες υγείας όταν σε αυτές λείπουν βασικές ειδικότητες, έτσι ώστε να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

Οι γιατροί θα αμείβονται με ένα σταθερό χρηματικό ποσό ανά ασθενή και θα μπορούν να παρακολουθούν έως και 2.000 ασθενείς.

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, στις βασικές αλλαγές αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, περιλαμβάνεται η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών ως βασικής προυπόθεσης για τη σύναψη συμβάσεων με τον Οργανισμό και την αποζημίωση των πράξεων, καθώς και τον έλεγχο των υπηρεσιών όλων των παρόχων σε πραγματικό χρόνο (real time), ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τέλος, μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν πιλοτικά το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων “Σπύρος Δοξιάδης” και το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” για τον έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού με τη διενέργεια μαστογραφίας.

Διαβάστε επίσης

Θετικός στον κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πώς να καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνας από οποιοδήποτε υλικό – Τα καλύτερα κόλπα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.