Πλεύρης και Γκάγκα παρέλαβαν τις πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων

Συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας Roche για την επίσημη παραλαβή των πρώτων παρτίδων μονοκλωνικών αντισωμάτων, των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της COVID- 19, πραγματοποιήσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα. 

Μόλις χθες, (11/11) η αρμόδια Επιτροπή Φαρμάκου του EMA γνωμοδότησε να δοθεί έγκριση κυκλοφορίας του σκευάσματος.

Έγκριση μονοκλωνικών αντισωμάτων 

Ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για τα φάρμακα συνέστησε την έγκριση δύο θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19, η μία από τις οποίες έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική Regeneron και τον ελβετικό κολοσσό Roche, και η δεύτερη από τη νοτιοκορεατική Celltrion.

Είναι η πρώτη φορά που ο EMA, εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες, με μονοκλωνικά αντισώματα.

Με στόχο την άμεση έναρξη χορήγησης του φαρμάκου σε ασθενείς, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε εγκαίρως, προκειμένου να παραλάβει τις πρώτες παρτίδες του φαρμάκου πριν την έγκριση, όπως και έγινε.

Οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αποθηκευμένες υπό ειδικές συνθήκες και η χορήγησή τους θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις δοθεί η επίσημη έγκριση από τον EMA.

Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων 

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί από την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας, μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς.

Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. Υπενθυμίζεται, ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού παραμένει προτεραιότητα και αποτελεί – μαζί με τα μέτρα προστασίας – το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης 

Ο Δέμος και ο Άδωνις και το μπάχαλο με τα μονοκλωνικά

Θεμιστοκλέους: Στο τραπέζι η ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ανάρπαστο το αντιγριπικό εμβόλιο – Οι προβλέψεις για τον φετινό στόχο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.