Ζωή Ράπτη: Προτεραιότητα η ψυχική υγεία 

Στις δράσεις του υπουργείου Υγείας για την ψυχολογική στήριξη του πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Κατά την ομιλία της στο συνέδριο «Health world 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημίας- Η επόμενη ημέρα», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μίλησε για αύξηση κατά 62% του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία .

Για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων και νοσηλευτών των δομών ψυχικής υγείας της χώρας. Για ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για την προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας. Και για παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19.

Ράπτη: Προτεραιότητα η ψυχική υγεία

Όπως επεσήμανε η κα. Ράπτη, παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω τηλεφωνικών γραμμών σε όλη την επικράτεια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Παράλληλα, αναπτύσσεται Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής. ώστε να παρέχονται ψυχιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Στον σχεδιασμό υπάρχει μέριμνα ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, με τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας και στεγαστικών δομών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας τους.

Κατά την παρέμβασή της, μίλησε εκτενώς για τις πολιτικές και δράσεις που χαράσσει το υπουργείο Υγείας.

«Μότο μας είναι: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», είπε η κα. Ράπτη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Η πανδημία επέφερε σημαντική έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών και επιδείνωση των υφιστάμενων ανισοτήτων.

Σύμφωνα με μελέτες, προβλέπεται ότι οι ψυχικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 θα είναι επίμονες και μακροπρόθεσμες. Καθώς καταγράφονται σε πολλούς νοσήσαντες συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου.

Περισσότερο από ποτέ, αναδύεται η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων στον ψυχισμό του πληθυσμού. κατά την υφυπουργό Υγείας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να γίνουν απαραίτητες υγειονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από την κρίση.

«Η συνεργασία εθνικών και διεθνών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και η αλληλεγγύη προσφέρουν τον πιο ασφαλή δρόμο για την έξοδο από αυτήν την κρίση», τόνισε η κ. Ράπτη.

Η κ. Ράπτη έκανε λόγο για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2020). Και από τη νέα προγραμματική περίοδο (2021-2027). Καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση πρωτογενών δράσεων και την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών υποστήριξης της ψυχικής υγείας.

Αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Child Mind Institute της Νέας Υόρκης.

Έχει προχωρήσει η συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς, όπως ο ΠΟΥ, η ΕΕ, η UNICEF, και άλλα υπουργεία, με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού, των παιδιών και των οικογενειών τους.

Όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας, στις προσπάθειες στέκεται αρωγός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει θέσει την ψυχική υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025.

Διαβάστε επίσης 

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού

Γ. Γεωργαντάς: Το ψηφιακό κράτος θα δώσει ώθηση στην βελτίωση του συστήματος υγείας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.