Αυξάνονται οι ανάγκες για φάρμακα, αναζητά πόρους το Υπ. Υγείας

Οι ανασφάλιστοι, η επιδημία της COVID-19 και η πορεία των νοσηλειών δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυξάνονται οι ανάγκες για φάρμακα. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναζητά πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την ΕΕ, για να ανταποκριθεί στην έκτακτη συνθήκη.
Η υπέρβαση στο πεδίο της νοσοκομειακής δαπάνης λόγω κορωνοϊού, τα νοσοκομειακά φάρμακα και οι ανάγκες των ανασφάλιστων συμπολιτών μας εκτοξεύουν τις δαπάνες και χρειάζεται πάνω από μισό δις ευρώ, για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.

Αναζητάται πάνω από μισό δις ευρώ

Το ζήτημα, βέβαια, είναι πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Ο προϋπολογισμός του αρμόδιου Υπουργείου δεν θα είναι ο μόνος, που θα επιβαρυνθεί.
Μόνο η δαπάνη για τους ανασφάλιστους εκτιμάται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο… εφιάλτης των φαρμακευτικών εταιρειών, το αυξημένο clawback, οδηγεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην αναζήτηση πόρων, ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα. Τα νοσοκομειακά σκευάσματα έχουν φθάσει το τρέχον έτος σε επίπεδα, που… ζαλίζουν.

Αύξηση και στα ΜΗΣΥΦΑ

Η παράπλευρη επίπτωση της επιδημίας, ήτοι η μεγάλη κατανάλωση αναλγητικών, αντιβιοτικών και κορτικοειδών, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της COVID-19, είναι ένα, ακόμη, πεδίο υψηλών δαπανών.
Για την κάλυψή τους ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναζητά κεφάλαια από το ταμείο της ΕΕ, που αφορά στη χρηματοδότηση των χωρών σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με COVID-19. Γιαυτό και έχει ζητήσει να καταγραφεί το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών με κορωνοϊό, ώστε να διεκδικήσει το σχετικό ποσό από την ΕΕ, έχοντας στη διάθεσή του συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο “πονοκέφαλος” των αυξημένων νοσηλειών

Η αύξηση των νοσηλειών είναι ένας, ακόμη, “βραχνάς” για την κυβέρνηση. Οι σκληροί αριθμοί της επιδημίας δεν πέφτουν και το Μαξίμου ανησυχεί (και) για την αύξηση του κόστους διαχείρισης αυτών των ασθενών με COVID-19.
Τα κρούσματα αυξάνονται (και μεταξύ των παιδιών), το ίδιο και οι νέες εισαγωγές – το Σάββατο έγιναν 253, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση 13%. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά σε πάνω από 350 και η πίεση του ΕΣΥ θεωρείται δεδομένη.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.