Φαρμακευτική πολιτική – Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις για clawback και δαπάνες

Τον Νοέμβριο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την φαρμακευτική πολιτική που όλα δείχνουν ότι θα αναθεωρηθεί, στο ίδιο όμως πλαίσιο εξορθολογισμού των δαπανών.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε με όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις της φαρμακοβιομηχανίας και έως το τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το πλαίσιο των νέων μέτρων. Θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να κατατεθούν προτάσεις και ενστάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς για να διαμορφωθούν τον Νοέμβριο οι τελικές ρυθμίσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις ενώσεις του κλάδου – ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, PIF και ΣΑΦΕΕ. Ο λόγος ήταν για να ακούσει τα προβλήματα και τα επιχειρήματα σε κάθε τομέα της φαρμακευτικής αγοράς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο clawback. Υπενθυμίζεται ότι το clawback έχει παραταθεί μέχρι το 2025, με νομοθετική ρύθμιση.

Δωρεάν 1 στα 3 φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξήγησαν στον υπουργό Υγείας ότι μέσω του clawback «καλύπτουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, διαθέτοντας δωρεάν πάνω από 1 στα 3 φάρμακα (36%) σε εξωνοσοκομειακό και σχεδόν 1 στα 2 φάρμακα (50%) σε νοσοκομειακό επίπεδο».

Σημειώνεται ότι το ποσό του clawback το 2020 ήταν 796 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη (με βάση στοιχεία του ΙΟΒΕ). Αντίστοιχα για τη νοσοκομειακή δαπάνη το ποσό ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 474 εκατ. ευρώ (429 εκατ. ευρώ το 2019).

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών εστιάζονται πλέον:

  • στην αποζημίωση θεραπειών ανά κατηγορία,
  • στους περιορισμούς συνταγογράφησης,
  • στην ενίσχυση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων και
  • στις ψηφιακές λύσεις ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα που χορηγούνται εντός των νοσοκομείων, προκειμένου να υπάρξουν περιορισμοί στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Διαβάστε επίσης

Εκφοβισμός στο σχολείο – bullying: Που μπορώ να αναφέρω περιστατικά σχολικής βίας

Τσιόδρας: Επικεφαλής 60μελούς επιτροπής για την πανδημία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.