Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων

Σχεδόν στο ύψος της δημόσιας δαπάνης το clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων. Σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε πάνω από 10%, ενώ από το πρώτο εξάμηνο του 2020 στο δεύτερο η αύξηση άγγιξε το 30%.

Πιο συγκεκριμένα η νοσοκομειακή δαπάνη για τα φάρμακα, την οποία καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, διαμορφώθηκε στα 474 εκατ. ευρώ το 2020, όταν ο δημόσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 513 εκατ. ευρώ για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και για το ΓΝΘ Παπαγεωργίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτό το ποσό στο clawback των νοσοκομειακών φαρμάκων, αντιστοιχεί σε 268 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο και 206 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο. Ο εξορθολογισμός του clawback εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων, που προκύπτουν, έπρεπε να θεσμοθετηθούν οι προβλέψεις των ποσών απομείωσης από το 2022 και μετά.

Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει, ήδη, στα χέρια του τις προτάσεις του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ και επίκεινται οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας, για να διαμορφωθούν μέτρα για το τέλος του τρέχοντος έτους αλλά και προτάσεις για το ’22.

Πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι «στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 παρουσιάσει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, αύξηση, σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής της αντίστοιχης δαπάνης του έτους 2020, τα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 προσαυξάνονται κατά 50 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, «στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 παρουσιάζει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, μείωση μικρότερη από 50 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής της αντίστοιχης δαπάνης του 2020, τα αντίστοιχα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το νοσοκομείο του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου προσαυξάνονται κατά την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στον στόχο μείωσης των 50 εκατ. ευρώ και στην πραγματική μείωση του ύψους της αυτόματης επιστροφής».

Ποια είναι τα όρια των δαπανών

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία του ΥΠΟΙΚ, τα όρια των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 2020-2022 προσδιορίζονται ως εξής:

• Φαρμακευτική δαπάνη ύψους 2.088 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 87 εκατ. ευρώ για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ (τα φάρμακα υψηλού κόστους του καταλόγου 1Α) και 2.001 εκατ. ευρώ για τη λοιπή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΠΥ.

• Δαπάνη υπηρεσιών υγείας ύψους 1.553 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τα έτη 2020-2022, το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΠΝΘ «Παπαγεωργίου» ορίζεται σε 528 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ mononews

Διαβάστε επίσης

Από σήμερα η χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου – Ποια η διαδικασία, σε ποιους αφορά

Κρύο ντους για καρδιά, νεύρα και αδυνάτισμα

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.