Κανονικά στην Ελλάδα οι παραδόσεις των εμβολίων Johnson & Johnson μέχρι νεωτέρας

Ψυχραιμία συνιστούν το υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το νέο εμπόδιο που εμφανίστηκε στην επιχείρηση εμβολιασμού και αφορά τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 εμβόλια από τα 1,35 εκατ. τεμάχια που συνολικά πρόκειται να λάβει μέχρι τον Ιούνιο.  Aναμένουμε άλλα 35.000 εμβόλια μέχρι τέλος Απριλίου, 320.000 εμβόλια τον Μάιο και άλλα 960.000 τον Ιούνιο.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όπως και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ως επικεφαλής του σχεδιασμού του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία” πάγωσαν στο άκουσμα της είδησης ότι στις ΗΠΑ συζητείται η διακοπή της χορήγησης του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το κλειδί για την επιτάχυνση των εμβολιασμών γιατί χορηγείται μόνο με μία δόση, γεγονός που μπορεί να επισπεύσει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχεδιασμό της χώρας μας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα περιμένει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την πιθανή σύνδεση τεσσάρων περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτό της AstraZeneca.

Αναστάτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες 

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν συστήσει την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε έξι γυναίκες, σύμφωνα με τους New York Times.

Όλα τα περιστατικά αφορούν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιαστεί επτά εκατομμύρια πολίτες με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι παραλαβές στην Ευρώπη

Οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στην Ε.Ε. στις 12 Απριλίου. Το Βέλγιο παρέλαβε 36.000 εμβόλια και η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 εμβόλια.

H Ε.Ε. θα παραλάβει συνολικά 55 εκατομμύρια εμβόλια ως τα τέλη Ιουνίου, με την Ελλάδα να λαμβάνει 1,3 εκατομμύρια τεμάχια, από τα οποία τα 960.000 αναμένονται τον Ιούνιο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εγκρίθηκε στις 11 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα άλλα εμβόλια 

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων.

Διαβάστε επίσης

Τι λέει ο FDA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.