ΕΟΔΥ: 3 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό, 16 διασωληνωμένοι

Άλλοι 3 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών λόγω COVID-19 αυξήθηκε σε σύγκριση με προηγούμενη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 16 άνθρωποι με κορωνοϊό σε ΜΕΘ.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από 27 Μαΐου 2024 – 2 Ιουνίου 2024 για τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, έχει ως εξής:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
✓ Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
✓ Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
✓ Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 153. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 109 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 486.
✓ Καταγράφηκε μία νέα διασωλήνωση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.
✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οχτώ.
✓ Ο αριθμός των θανάτων ήταν τρεις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 44.
✓ Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1 (>85% από την εβδομάδα 6 και μετά).
✓ Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε επτά από τις εννιά περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης
✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κάτω από 10% (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Στα δείγματα του δικτύου SARI η θετικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
✓ Δεν καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 22/2024 νοσηλεύτηκαν 146 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 22/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.050 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 554 (52%) ήταν τύπου Α και 496 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
✓ Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 535 στελέχη τύπου Α. Τα 491 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 44 (8%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
✓ Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Διαβάστε επίσης

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας σκευάσματος για την αναιμία

Σε έξαρση ο κοκκύτης στην Ελλάδα – Συστάσεις ΕΟΔΥ για εμβολιασμό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.