Αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων, σταθεροποίηση του δείκτη μετάδοσης του κορονοϊού

Αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών κατέγραψε για μια ακόμη εβδομάδα το Παρατηρητήριο Covid-19 στη χώρα.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου (για το διάστημα 1 – 7 Απριλίου 2021), ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 3.054 κρούσματα, από 2.621 την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 16,5%.

Το παραπάνω διάστημα, το 45,9% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 12,8% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι στις 6 Απριλίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 4.309 στην επικράτεια και σε 1.883 στην Αττική, που αποτελούν τις δεύτερες υψηλότερες τιμές από την αρχή της πανδημίας.

Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει η 30η Μαρτίου, οπότε τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 4.340 στην επικράτεια και σε 2.097 στην Αττική, που αποτελούν μέχρι σήμερα τις υψηλότερες τιμές από την αρχή της πανδημίας.

Αύξηση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους ασθενείς

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 73,4 (από 63,4 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 749 (από 739).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Η πληρότητα σε κλίνες εντατικής θεραπείας / αυξημένης φροντίδας (ΜΕΘ / ΜΑΦ) για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια δείχνει σημεία σταθεροποίησης στο 83% (από 84% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 93% και 79% αντίστοιχα (από 94% και 85% αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα).

Συμπερασματικά, η κατάσταση στον άξονα υγείας συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Σταθεροποίηση του δείκτη μετάδοσης  

Με  βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης μετάδοσης του ιού δείχνει να σταθεροποιείται κάτω από τη μονάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπολογίζει ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού (Rt) ήταν στις 7 Απριλίου 0,96, ενώ στις 31 Μαρτίου ήταν 0.98. Στις 24 Μαρτίου ο δείκτης Rt ήταν 1,02 και στις 17 Μαρτίου ήταν 1,10.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.