Εμβόλιο AstraZeneca: Διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη για τους ηλικιακούς περιορισμούς

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές χώρες για τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν σε σχέση με το εμβόλιο της AstarZeneca. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτίμησε τελικά ότι υφίσταται “πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”.

“Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολυφωνία στην Ευρώπη γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προκαλούμε μεγαλύτερη σύγχυση.

Την άποψή του φαίνεται δεν συμμερίστηκαν πολλοί συνάδελφοί του και από χθες διάφορες χώρες ανακοίνωσαν τη δική τους στρατηγική:

  • Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους». Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.
  • Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών για ένα μήνα, αναφέρει το RTL.
  • Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές γι αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.
    «Στηρίζουμε αυτό το συμπέρασμα, ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου», είπε η Ούλα Βάντελ Λιμίνγκα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.
  • Η Εσθονία ανέστειλε χθες τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βαλτικής χώρας.
  • Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιούνγκε υπεραμύνθηκε της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει τους εμβολιασμούς των πολιτών κάτω των 60 ετών, λέγοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επικαιροποιούσε τις οδηγίες του για τη συγκεκριμένη ομάδα σήμερα.
  • Οι υπουργοί υγείας της χώρας αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σημειώνει ο ομοσπονδιακός υπουργός υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε σε μέσα ενημέρωσης.

Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει μια εναλλακτική στο εμβόλιο κατά της Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, λόγω μιας «εξαιρετικά» σπάνιας παρενέργειας εμφάνισης εγκεφαλικών θρομβώσεων, συνέστησε χθες η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Βρετανίας.

Στη χώρα μας περιμένουμε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ότι αφορά τους ηλικιακούς περιορισμούς.

Δείτε επίσης

ΠΟΥ: Αληθοφανής αλλά όχι επιβεβαιωμένη η συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Υπαρκτή αλλά πολύ σπάνια η παρενέργεια θρόμβωσης

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.