ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Υπαρκτή αλλά πολύ σπάνια η παρενέργεια θρόμβωσης

H Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια πρέπει να καταχωρηθούν στην λίστα με τις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ.

Πάντως, ο Οργανισμός συνιστά τη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου και επαναλαμβάνει, ότι το συνολικό όφελος υπερτερεί των κινδύνων.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα περιστατικά έχουν παρουσιαστεί σε γυναίκες έως 60 ετών, δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, η Επιτροπή έλαβε υπόψιν της όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών από ένα ad hoc γκρουπ ειδικών.

Η COVID-19 σχετίζεται με υψηλό ρίσκο νοσηλείας και θανάτου. Σύμφωνα με τον EMA, o αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην αποτροπή λοίμωξης υπερτερούν του ρίσκου των παρενεργειών.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας

Σημειώνεται ότι, μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ . Στην έκτακτη συνεδρίαση, που είναι προγραμματισμένη για τις 7μμ ώρα Ελλάδας, θα συμμετέχει και ο έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.