Νίκος Τζανάκης: Σήμερα ή αύριο μπορεί να αγγίξουμε τα 5.000 κρούσματα

Την εκτίμηση ότι σήμερα ή αύριο θα σημειωθεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων και μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τις 5.000 νέες λοιμώξεις έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Open.

«Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι θα αγγίξουμε 5.000 κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά την αναστολή του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη ο Ν. Τζανάκης υποστήριξε: «Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν παραδεχόμαστε ότι το λιανεμπόριο δεν επιδεινώνει τους πανδημικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή να πρέπει να αναθεωρηθεί» σημείωσε για το συνεχιζόμενο «λουκέτο» στις τρεις περιοχές.

Όπως σημείωσε, μικρά ανοίγματα της κοινωνίας ενδεχομένως επιδράσουν θετικά στους δείκτες της πανδημίας. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι έτσι μπορούν να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές. «Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις εργάσιμες ημέρες» είπε.

Για την εστίαση και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, ο καθηγητής ανέφερε ότι «είναι μια πρόταση ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνική επαφή». «Κι εγώ συμφωνώ με τους θιασώτες του να κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας», υποστήριξε αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Τέλος, για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, τάχθηκε υπέρ «εφόσον είναι για εξοχικά». «Ίσως μπορούμε να δούμε μερικούς περιορισμούς όταν υπάρχει μετακίνηση από νομούς με άκρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και τα self test, «έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορονοϊό μέχρι να τον νικήσουμε εμβολιαζόμενοι».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.