COVID-19: Το σύμπτωμα που δείχνει ότι νοσείτε από τη νέα υποπαραλλαγή JN.1

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε προ ημερών την JN.1 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» – ένας χαρακτηρισμός που ισχύει για παραλλαγές που οδηγούν σε νέα κρούσματα και έχουν γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την ανοσία.

Αλλά μέχρι στιγμής, η νόσηση που προκαλείται από την JN.1 – η οποία, όπως και όλες οι άλλες παραλλαγές της Όμικρονον που κυριάρχησαν από τις αρχές του 2022,- δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από τις προηγούμενες περιπτώσεις της COVID-19.

«Τα συμπτώματα της JN.1 φαίνεται να είναι πολύ παρόμοια, αν όχι τα ίδια, με άλλες παραλλαγές», αναφέρει η Δρ Molly Fleece η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μπέρμιγχαμ.

Προβλήματα στον ύπνο

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Mirror επικαλούμενη την στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας και τις μαρτυρίες των ασθενών που νοσούν με κορονοϊό, πέρα από τα συνηθισμένα συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, ο βήχας, ο πονοκέφαλος και η αδυναμία, αρκετοί από αυτούς διαμαρτύρονται πως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο και άγχος.

Μάλιστα, στην πιο πρόσφατη επικαιροποίηση για το «πέρασμα» του κορονοϊού στη Βρετανία, αναφέρεται πως «υπήρχαν λιγότεροι άνθρωποι που έκαναν λόγο για έλλειψη γεύσης και όσφρησης» με τον Τόμας Ρούσο, καθηγητή και επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, να υπογραμμίζει πως ο «JN.1», το νεότερο στέλεχος της COVID, μεταδίδεται πιο γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα.

Το πρώτο σύμπτωμα

Πολλοί άνθρωποι που νόσησαν πρόσφατα ανέφεραν το πονόλαιμο ως πρώτο σύμπτωμα, το οποίο συχνά ακολουθείται από συμφόρηση. Τα προηγούμενα χαρακτηριστικά της ασθένειας, όπως ο ξηρός βήχας ή η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, έχουν γίνει λιγότερο συχνά, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Οι σοβαρές περιπτώσεις, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή χλωμό, γκρίζο ή μπλε δέρμα, χείλη ή στρώματα νυχιών – ένδειξη έλλειψης οξυγόνου. Όμως, στο σύνολό τους, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα από ό,τι ήταν στις αρχές της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι υποπαραλλαγή JN.1 θα μπορούσε να προκαλέσει έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού αυτόν τον χειμώνα και «να αυξήσει το βάρος των αναπνευστικών λοιμώξεων σε πολλές χώρες».

Ωστόσο, αξιωματούχος του Οργανισμού,  δήλωσε ότι ο JN.1 δεν είναι πιθανό να αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία σε σύγκριση με άλλες κυκλοφορούσες παραλλαγές. Και παρόλο που τα νεότερα εμβόλια στοχεύουν σε μια διαφορετική παραλλαγή – που ονομάζεται XBB.1.5 – φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και κατά του στελέχους JN.1.

Διαβάστε επίσης

Αύξηση περιστατικών κορονοϊού παγκοσμίως – η υποπαραλλαγή JN.1

Αύξηση 40% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και γρίπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.