Αύξηση 40% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και γρίπης

Οι Χριστουγεννιάτικες εορταστικές συγκεντρώσεις, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες της Πρωτοχρονιάς, προκαλούν προβληματισμό στους επιστήμονες για ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, την ώρα που καταγράφεται και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης. Οι ειδικοί, κάνουν λόγο, για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι και συνιστούν προσοχή.

Πίεση στο ΕΣΥ

Στο σύστημα υγείας έχει ξεκινήσει η πίεση και για το λόγο αυτό και το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ προχωρά στην παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας , για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19 έως και 31 Μαρτίου 2024. Ήδη, καταγράφεται αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία, ενώ έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες.

Αύξηση 87% παρατηρείται στα λύματα της Αττικής την τελευταία εβδομάδα με τη γρίπη τύπου Α να καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 88% και 57% ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι καθημερινά εκτελούνται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων. Τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300. Οι θερμοκρασίες είναι καλές, αλλά συγχρωτιζόμαστε αυτή την εποχή όπου πάμε. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν οι ιοί σε μεγάλη κλίμακα. Αναμένεται μετά τις γιορτές να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών.

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Αυτή τη στιγμή, με βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες. Δηλαδή, θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων», λένε οι ειδικοί.

Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού JN.1, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της διασποράς του κορονοϊου στην κοινότητα. Σημειώνεται πως, στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πάνω από το 55% των κρουσμάτων.

Συστάσεις ΕΟΔΥ

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3.Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και της COVID με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Διαβάστε επίσης

Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες ΜΑΦ και ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της COVID-19 και σε ιδιωτικές δομές ζητούν οι φορείς ΠΦΥ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.