Αύξηση σε όλους του δείκτες, ελαφρά μείωση στο δείκτη μετάδοσης του κορονοϊού

Αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα το Παρατηρητήριο Covid-19 στη χώρα.

Μόνο ο δείκτης μετάδοσης του ιού σημείωσε ελαφρά πτώση, λίγο κάτω από τη μονάδα, ενώ τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες ήταν πάνω από 1.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων

Σύμφωνα με την 43η έκθεση του Παρατηρητηρίου (για το διάστημα 25 – 31 Μαρτίου 2021), ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.621 κρούσματα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Κι αυτό με δεδομένο ότι οι έλεγχοι ήταν μειωμένοι λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα (47,1%) της τελευταίας εβδομάδας εντοπίζονται στην Αττική, και πάνω από 1/10 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Στις 30 Μαρτίου, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 4.340 στην επικράτεια και σε 2.097 στην Αττική, που αποτελούν μέχρι σήμερα τις υψηλότερες τιμές από την αρχή της πανδημίας.

Αύξηση στους θανάτους και τους διασωληνωμένους ασθενείς

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 63,4 (από 56,7 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν σε 739 (από 699).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, μάλιστα, παρουσιάζει αύξηση για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Η πληρότητα σε κλίνες εντατικής θεραπείας / αυξημένης φροντίδας για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 84% (από 80% στην προηγούμενη έκθεση).

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη το σύστημα Υγείας δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση, με την πληρότητα στο 94% και το 85% αντίστοιχα (από 92% και 76% την προηγούμενη εβδομάδα).

Συμπερασματικά, η κατάσταση στον άξονα υγείας συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Μόνο ο δείκτης μετάδοσης μειώθηκε ελαφρώς

Με  βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπολογίζει ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού (Rt) ήταν στις 31 Μαρτίου 0,98. Στις 24 Μαρτίου ο δείκτης Rt ήταν 1,02 και στις 17 Μαρτίου ήταν 1,10.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.