ΕΜΑ: Δεν συνιστάται η διακοπή του εμβολίου Astrazeneca σε καμία ηλικιακή ομάδα

Η θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των όποιων κινδύνων παραμένει σε ισχύ, δήλωσε η διευθύντρια  Έμερ Κούκ, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης κινδύνου (PRAC) και πρόσθεσε ό,τι σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει καμία σύνδεση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά περιστατικά, ή σε ομάδες με συγκεκριμένη ηλικία, φύλο, η προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Δεν υπάρχει απόδειξη που θα μπορούσε να συνιστά τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα ή φύλο, περιλαμβανομένων των εγκύων, τόνισε η Έμερ Κούκ. Η επόμενη γνωμάτευση του ΕΜΑ θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

“Καμία αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί, αλλά είναι ενδεχόμενη και περαιτέρω αναλύσεις συνεχίζονται”, προστίθεται στην ανακοίνωση του EMA.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επανέλαβε την απόφασή της που είχε διατυπώσει στις 18 Μαρτίου: “Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων”.

Σημειώνεται ό,τι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεχίζει να συνεργάζεται με τις εθνικές Αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι αναφέρονται ύποπτα περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος (αυτές οι περιπτώσεις αναλύονται στη συνεχιζόμενη αξιολόγηση της PRAC).

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η PRAC αναμένεται να εκδώσει ενημερωμένη σύσταση κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Απριλίου (6-9 Απριλίου).

Η έκθεση που περιγράφει την προκαταρκτική αξιολόγηση του PRAC για τις αναφερόμενες περιπτώσεις θρόμβων αίματος και συμπερασμάτων είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του EMA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.