Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας της επιδημίας ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα έχουν τα self tests, όπως ακριβώς και τα εμβόλια.
Τα εμβόλια του κορονοϊού χτίζουν το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και τα self tests θα ανοίξουν σιγά σιγά την κοινωνία.
Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης: Ο συνδυασμός των εμβολίων και των self tests να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα πιο ήσυχο και ασφαλές καλοκαίρι.
Μόνο που, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων πήγαν πίσω το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί μόλις 20% του πληθυσμού, ποσοστό αρκετά χαμηλό και πολύ μακριά από το ασφαλές 70%.
Επιπλέον, η στρατηγική των self tests μπορεί στο τέλος όχι μόνο να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την κυβέρνηση αλλά ακόμα χειρότερα να θέσει εκτός ελέγχου την επιδημία στην Ελλάδα.
Το κλειδί για το άνοιγμα
Το μέτρο του selftesting είναι για την κυβέρνηση το κλειδί για το άνοιγμα κατ’ αρχήν των σχολείων και στη συνέχεια για την εστίαση, τον τουρισμό, το λιανεμπόριο, τα δικαστήρια και την ναυτιλία, τομείς όπου το ατομικό τέστ θα είναι υποχρεωτικό.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο ασθενής θα πρέπει να δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr – η οποία είναι υπό κατασκευή και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα με την διάθεση των πρώτων τεστ – και να κάνει δωρεάν τεστ σε δημόσια δομή.
Το ρίσκο της κυβέρνησης είναι ότι βασίζει μία ολόκληρη στρατηγική στην καλή διάθεση των πολιτών, θεωρώντας ότι όλοι οι πολίτες θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, θα ακολουθούν σωστά τις οδηγίες χρήσης του τεστ και θα δηλώνουν το αληθινό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε στη χθεσινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης «πρόκειται για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες της κοινωνίας μας, που θέλουμε με ασφάλεια να επανεκκινήσουμε. Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη».
Τα μέλη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στηρίζουν την επιλογή της κυβέρνησης, όπως φάνηκε τουλάχιστον από τις δηλώσεις της καθηγήτριας Βάνα Παπαευαγγέλου και του επικ. καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.
Παπαευαγγέλου: χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας μέτρα
«Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης, ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών, δηλαδή, ανθρώπων που θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα περιμένουμε να μειωθούν τα νέα κρούσματα στις αμέσως επόμενες μέρες και να επιστρέψουμε σε κάποιες δραστηριότητες με ασφάλεια και εκμεταλλευόμενοι και τον καλό καιρό της Ελλάδας».
Μαγιορκίνης: θα μας ενδυναμώσει ενεργητικά στο να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας
«Η εκτέλεση των self-tests σε πανελλαδική κλίμακα και με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να συνδράμει στον περιορισμό της επιδημίας και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι θα μας ενδυναμώσει ενεργητικά πια τον καθένα μας στο να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Έντονες οι πολιτικές αντιδράσεις
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σηκώσει ήδη τους τόνους σχετικά με τη δρομολόγηση των νέων γρήγορων εξετάσεων και την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ έναντι 40 εκατ. ευρώ.
Χθες ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και 52 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Συγκεκριμένα ρωτούν τον υπουργό για την επιστημονική τεκμηρίωση και επιδημιολογική αξιοπιστία της συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδου, τη διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και την πιθανότητα να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη διασφάλιση της συναίνεσης των φαρμακοποιών καθώς και την πρόταση για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις προμήθειες και τις λοιπές δημόσιες δαπάνες την περίοδο της πανδημίας.
Το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προχωράει σε διαγωνισμό-πρόκληση, θέτοντας προθεσμία μόνο 72 ωρών. Θεωρεί την προθεσμία «αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, όταν όλο το project των self tests είναι ακόμη στον αέρα».
«Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ -διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά- η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία», σημειώνει το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, «η εγκληματική υγειονομική διαχείριση της κυβέρνησης δυστυχώς δεν οφείλεται σε ανικανότητα. Αυτό θα ήταν το καλό σενάριο. Η Ιστορία θα καταγράψει την πολιτική του κ. Μητσοτάκη ως το «Νέο Μαυραγοριτισμό».
Χαρδαλιάς: Ψέμματα και ανοησίες
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον διαγωνισμό προμήθειας των self-tests ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς απάντησε τα εξής:
«Την ώρα που υπάρχει ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός για τα τεστ, δυστυχώς κάποιοι επιδίδονται σε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ψέματα και ανοησίες.
Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ανταποκρίνονται στις άμεσες ανάγκες της χώρας μας. Δεν ευνοούν καμία, μα καμία εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει διαγωνισμός με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ας κάνουν λοιπόν λίγη υπομονή όσοι κατηγορούν και ας περιμένουν το αποτέλεσμα».
Διαβάστε επίσης
Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test
Με διαδικασία fast track η προμήθεια των self tests – όλες οι προδιαγραφές
Από άχρηστη έως επικίνδυνη η διαδικασία με τα self tests, λένε οι φαρμακοποιοί