Ανδρέας Ξανθός: Τα self-test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε

Κριτική στην κυβέρνηση για τη δωρεάν χορήγηση selftest ανίχνευσης του κορονοϊού στους πολίτες, άσκησε ο τομεάρχης Υγείας του Σύριζα-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωσή ο κος Ξανθός, δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός φορέας για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης, αλλά για πολιτική επιλογή του Μαξίμου να αντιστρέψει επικοινωνιακά το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε  test, στη γραμμή όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως προκύπτουν και πολλά άλλα θέματα ουσίας από αυτή την επιλογή

1. Η αξιοπιστία των selftest, ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Είναι άγνωστη η ευαισθησία τους, σίγουρα είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapidtest που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος. Είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή άλλο διεθνή φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας ;

2. Η ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους

3. Η πρόβλεψη εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ

4. Η διαφάνεια στην προμήθεια των selftest και η διαδικασία χορήγησης τους μέσω των φαρμακείων

Με άλλα λόγια, καταλήγει η ανακοίνωσή, είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας, μπορούν σίγουρα να έχουν ένα επικουρικό ρόλο αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και – σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων ης χώρας – η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.